szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Csaknem ötszáz csecsen harcolt az Iszlám Állam oldalán a Közel-Keleten, jelentette ki egy tv-adásban Ramzan Kadirov, csecsenföldi elnök.


  Négyszáznyolcvannégy csecsen utazott a Közel-Keletre, hogy az Iszlám Állam  szélsőséges iszlamista szervezet oldalán harcoljon, kétszázat közülük megöltek - közölte szombaton Ramzan Kadirov, az Oroszországhoz tartozó észak-kaukázusi Csecsenföld elnöke a TV Centr televízió adásában. 

©

    "Mintegy ötven embert, aki észhez tért és megbánta, hogy arra az oldalra állt, hazahozattunk. Most Csecsenföldön élnek, és nagy segítséget nyújtanak a titkosszolgálatoknak" - mondta Kadirov. "Az ott maradókat likvidáljuk."
    Az orosz külügyminisztérium adatai szerint több mint 25 ezer külföldi harcol az Iszlám Állam oldalán, arab, európai, s volt szovjet köztársaságok - közöttük Oroszország - állampolgárai. Oleg Sziromolotov terrorellenes ügyekért felelős orosz külügyminiszter-helyettes korábban azt közölte, hogy 2719 orosz állampolgár utazott Szíriába. Száztizenhatot közülük megöltek, 73-an hazatértek és bíróság elé állították őket, további 36 előzetes őrizetben van.
    Szíriában és Irakban mintegy 500 kirgiz, 600 üzbég, 300 tádzsik és mintegy 250-250 türkmén, illetve kazah állampolgár harcol.

 


 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!