szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Tovább csökkent a Közel-Keletről érkező bevándorlók száma a nyugat-balkáni migrációs útvonalon, az őszi átlagnak a negyede lépi át a szerb-horvát határt.

Szombat éjféltől vasárnap 9 óráig 2089 migráns lépte át a szerb-horvát határt. Őket a regisztráció után, néhány órán belül vonattal Szlovéniába szállították a horvát hatóságok. A zágrábi belügyminisztérium adatai szerint a magyar-szerb zöldhatár szeptemberi lezárása óta Horvátországban 471 552 migránst vettek nyilvántartásba.

Szlovéniába szombaton 742 migráns érkezett. Vasárnap reggel újabb 1 121 migráns lépte át a horvát-szlovén határt. Az országban - a legfrissebb ljubljanai adatok szerint - október közepe óta 292 356 illegális bevándorlót regisztráltak. A legtöbb migránst Szlovéniába október 21-én vették nyilvántartásba, 12 616-ot, novemberben 5-6 ezren érkeztek naponta, a magyar határzár bejelentésekor tízezer ember volt a napi átlag - beigazolódhatnak azok a prognózisok, hogy a télies időjárásban egyre kevesebben indulnak útnak.

Hosszabb távon a menekültek számának csökkenését elképzelhetően tartja Pogonyi Szabolcs egyetemi oktató is, de a migránsok számában nem várható változás, ez csupán egy jogi kérdés lehet a közel-keleti helyzet normalizálódása után. A részletekért olvassa el interjúnkat a Közép-európai Egyetem oktatójával!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Még a hétvégén is fagyni fog

Még a hétvégén is fagyni fog

A tudomány mondja: van pozitív hatása annak, ha otthon ülve tévézik

A tudomány mondja: van pozitív hatása annak, ha otthon ülve tévézik

Dunaferr: Az ukrán tulajdonos toborzott zsoldoscsapattal készült elfoglalni a vasművet

Dunaferr: Az ukrán tulajdonos toborzott zsoldoscsapattal készült elfoglalni a vasművet