szerző:
MTI

A végső szövegből kikerült az a szakasz, hogy az EP kezdeményezze a tagállamok kormányait tömörítő tanácsnak szóló, indoklással ellátott javaslat elkészítését az uniós szerződés hetes cikke szerinti eljárás megindítására Magyarországgal szemben.

Elfogadta az Európai Parlament (EP) plenáris ülése szerdán a szociáldemokraták, a liberálisok, a zöldek és a radikális baloldal állásfoglalási javaslatát a magyarországi helyzetről, ám a végső szövegből kikerült az a szakasz, hogy az EP kezdeményezze a tagállamok kormányait tömörítő tanácsnak szóló, indoklással ellátott javaslat elkészítését az uniós szerződés hetes cikke szerinti eljárás megindítására Magyarországgal szemben.

Az EP 327 igen és 293 ellenszavazat mellett fogadta el azt a határozatot, amely alapján a parlament ismételten felhívja az Európai Bizottságot, hogy léptesse életbe a jogállamiság megerősítésére szolgáló uniós keretrendszer első szakaszában foglaltakat. A határozat felszólította a bizottságot arra is, hogy haladéktalanul kezdje meg a magyarországi demokrácia, jogállamiság és alapvető jogok mélyreható vizsgálatát, ideértve több intézkedés együttes hatását, valamint értékelje, hogy rendszerszinten veszélybe kerülhetnek-e Magyarországon az említett értékek.

Az állásfoglalás bírálja a bizottságnak december 2-án, az Európai Parlament plenáris ülésén elhangzott értékelését, amely megközelítés az EP szerint "elsősorban a jogszabályok marginális, technikai vonatkozásaival foglalkozik, figyelmen kívül hagyva a tendenciákat, és az intézkedéseknek a jogállamiságra és az alapvető jogokra gyakorolt együttes hatását".

A képviselők szerint "nagymértékben, rendszerszinten romlott a helyzet a jogállamiság és az alapvető jogok" terén Magyarországon. Az állásfoglallás szerint ez többek között a véleménynyilvánítás szabadsága, beleértve a tudományos élet szabadsága, a migránsok, a menedékkérők és a menekültek emberi jogai, a civil szervezetek tevékenységének korlátozása és akadályozása, a kisebbségekhez tartozó személyek - köztük a romák, a zsidók és a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű közösség - jogai, az alkotmányos rendszer működése, az igazságszolgáltatás és egyéb intézmények függetlensége terén, valamint "a korrupcióra és összeférhetetlenségre utaló számos aggasztó vád tekintetében" nyilvánul meg.

Az Európai Parlament határozatában kifogásokat fogalmazott meg az utóbbi hónapokban a szerinte gyorsan meghozott intézkedésekkel kapcsolatban, amelyek a dokumentum szerint rendkívüli módon megnehezítették a nemzetközi védelemhez való hozzáférést, és indokolatlanul kriminalizálták a menekülteket.

A parlament aggodalmának ad hangot az úgynevezett non-refoulement elvének magyarországi tiszteletben tartásával kapcsolatban. Ez a nemzetközi jog egyik alapelve, amely szerint senkit sem szabad visszaküldeni oda, ahol élete, testi épsége veszélyben van, vagy üldöztetés áldozatává válhat. Az EP-t nyugtalanítja a menedékkérők egyre gyakoribb fogva tartása és az "idegengyűlölő retorika", amely - különösen a kormány által irányított kommunikációs kampányok és nemzeti konzultációk révén - az EP szerint a migránsokat társadalmi problémákhoz vagy biztonsági kockázatokhoz köti, ezáltal még problematikusabbá téve beilleszkedésüket. Az EP azt szorgalmazza, hogy a kormány térjen vissza a rendes eljárásokhoz, és vonja vissza a tömeges bevándorlás miatt kihirdetett válsághelyzetben hozott rendkívüli intézkedéseket.

Az Európai Bizottság fellépésének hiányában hasonló jelenségek más tagállamokban is megjelenhetnek - teszi hozzá a parlament állásfoglalása.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!