szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az iraki hadsereg lakónegyedről lakónegyedre vonulva tisztítja meg a szélsőségesektől az ISIS kezén lévő várost. A nemzetközi koalíció légicsapásokkal segíti a katonákat Ramádi visszafoglalásában.

Az iraki hadsereg behatolt az Iszlám Állam (IÁ) kezén lévő Ramádi központjába, és megkezdte a lakónegyedek megtisztítását a dzsihadista szervezet harcosaitól – közölte kedden egy magas rangú iraki biztonsági illetékes.

"Több irányból bevonultunk Ramádi központjába és elkezdtük a lakónegyedek megtisztítását" – mondta az iraki terrorellenes erők szóvivője. Szabah an-Nomane szerint Anbár tartomány székhelyét a következő 72 órában teljesen felszabadítják. A szóvivő megjegyezte, hogy a katonák al-Bikr és al-Ramel negyedekbe hatoltak be, és nem ütköztek nagyobb ellenállásba, az orvlövészeket és az öngyilkos merénylőket leszámítva. "Erre a taktikára számítottunk" az IÁ részéről – tette hozzá.

Ramádi
©

Az iraki erőket az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció légicsapásokkal segíti Ramádi visszafoglalásában.

Az Al-Sumaria News iraki hírügynökség egy katonai szóvivőt idézve kedden viszont arról számolt be, hogy Ramádiban heves harcok folynak a biztonsági erők és a dzsihadisták között.

Az iraki fővárostól, Bagdadtól mintegy száz kilométerre található Ramádi májusban került az IÁ szélsőségesei kezére. Az utóbbi hetekben az iraki erők elfoglalták a tartományi székhely egyik kapujának számító Palesztína-hidat, teljessé téve ezzel a város körbekerítését, és visszafoglalták az egyik lakónegyedet is a dzsihadista szervezettől.

Háled al-Obeidi iraki védelmi miniszter szombaton azt mondta, hogy az iraki hadsereg a nemzetközi koalíció támogatásával még év vége előtt visszaveszi a teljes ellenőrzést a város felett.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!