szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Mostantól folyószámla és bankkártya nélkül juthatnak készpénzhez a Jordániában élő, segélyre jogosult menekültek. Az arab ország számos pontján felállított, biometrikus készülékkel felszerelt bankautomaták ugyanis íriszvizsgálattal azonosítják a kérelmezőt, aki így pillanatok alatt megkapja a neki járó összeget.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) a héten mutatta be a jordániai fővárosban, Ammánban azt a rendszert, amely 43 ezer családnak, mindenekelőtt a jordániai menekültek 80 százalékát kitevő szíriaiaknak lesz a segítségére. Az arab királyság 1,4 millió szíriainak nyújt menedéket, közülük azonban csak 630 ezren vetették magukat nyilvántartásba az UNHCR-nél.

Az angolul EyeCloud, arabul Segítség egy szempillantás alatt néven futó projektnek köszönhetően a menekültek kevesebb mint 30 másodperc alatt készpénzhez juthatnak. Egy helyi bankkal együttműködve Jordánia-szerte nagyjából ötven ilyen technológiával működő automatát helyeztek el.

Andrew Harper, az UNHCR jordániai illetékese az AFP francia hírügynökségnek azt mondta, hogy ezzel a "legsebezhetőbbeknek, a menekülttáborokon kívül élőknek segítenek: gyerekes özvegyeknek, időseknek és azoknak, akik nem dolgoznak". Mint megjegyezte, a világszervezet menekültügyi hivatala 2012 óta már több mint 150 millió dollár, azaz 43,5 milliárd forint segélyt fizetett ki ezeknek az embereknek.

Az UNHCR szerint az arab királyságban tíz menekültből kilenc a táborokon kívül él, és havonta átlagosan mindössze 68 jordániai dinárból, azaz nagyjából 27 ezer forintból tengődik.

Az új rendszer előnye, hogy megkíméli a menekülteket a többórás sorban állástól, amely eddig a segélyek felvételét jellemezte. A fő cél pedig az, hogy megőrizzük a menekültek méltóságát – hangsúlyozta Harper. Mint mondta, "ez a menekültek készpénzzel való támogatásának a leghatékonyabb módja a világon".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!