szerző:
MTI

Összesen 22 bejelentés érkezett a kölni rendőrséghez a farsangi karnevál első napján, ezek közül kettő súlyos: egy belga riporternőt élő adásban molesztáltak, illetve egy fiatal nőt megerőszakoltak, állítólag egy afgán menedékkérő a tettes.

Kölnben 22 szexuális bűncselekmény miatt tettek feljelentést a karneváli szezon első napján a németországi nagyváros rendőrségének pénteken közölt adatai szerint. A bejelentett esetek száma nemcsak a kora reggel készített első mérlegben szereplő 18-hoz, hanem az utóbbi évekhez képest is emelkedett. Tavaly a kölni utcai karnevál első, a nők farsangja néven is ismert eseményén 10 szexuális bűncselekményt, 2014-ben pedig 9 ilyen esetet regisztráltak. 

A növekedés annak tulajdonítható, hogy megváltozott az áldozatok viszonyulása a sérelmükre elkövetett cselekményekhez – mondta Michael Temme, a kölni rendőrség bevetési vezetője a hatóság sajtótájékoztatóján. A 22 bejelentett eset közül az egyik arról szól, hogy egy biztonsági őr 25 euró megfizetése vagy egy csók ellenében akart beengedni egy nőt egy rendezvényre. "Nem akarom elbagatellizálni az esetet, amely azonban mégiscsak azt mutatja, hogy megváltozott a nők feljelentési hajlandósága" – mondta a rendőri vezető a WDR regionális közszolgálati televízió tudósítása szerint. 

Michael Temme megjegyezte, hogy egy ilyen esettel tavaly még egész biztosan nem fordultak volna a rendőrséghez. A változás vélhetően a szilveszteri szexuális támadások és rablások hatására következett be. 

A 22 eset közül kettő súlyos. Az egyik csütörtök délután történt, egy 42 éves belga televíziós újságíró nőt molesztáltak és sértegettek, miközben élő adásban közvetített a karneválról. A másik eset péntekre virradó éjjel történt, egy nőt leütöttek és megerőszakoltak – mondta a rendőri vezető. A Bild című lap értesülése szerint az áldozat egy 22 éves kölni lakos, a feltételezett elkövető egy 17 éves afganisztáni menedékkérő. 

A belga riporternő molesztálásáról készült felvétel:

A Bild szerint a bejelentett esetek többsége a szóbeli erőszak kategóriájába, az úgynevezett szexuális sértegetési ügyek közé tartozik. 

Kölnben csütörtökön 11 óra 11 perckor kezdődött el a karneváli szezon, az utcai mulatságok február 9-ig tartanak. A biztonsági intézkedéseket a szilveszterkor nők ellen elkövetett szexuális támadások és rablások miatt megszigorították, a városban két 12 órás műszakban több mint kétezer rendőr ügyel a biztonságra.  

Szilveszter éjszakáján a 16 német tartomány közül 12-ben történtek csoportosan elkövetett szexuális bűncselekmények és rablások, illetve nők sérelmére elkövetett, szexuális molesztálással súlyosbított rablások. Az eddig azonosított feltételezett elkövetők néhány kivételtől eltekintve külföldiek, többségük észak-afrikai. A legtöbb eset Észak-Rajna–Vesztfáliában, illetve Kölnben, a tartomány legnépesebb városában történt, ahol már ezernél is több feljelentést tettek.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Megállapodtak a légiirányítók a HungaroControllal, lefújták a sztrájkot

Megállapodtak a légiirányítók a HungaroControllal, lefújták a sztrájkot

1300 normadiai tölgyet ajánlottak fel a Notre-Dame új gerendázatához

1300 normadiai tölgyet ajánlottak fel a Notre-Dame új gerendázatához

Kormány: Demszky akarta, mi nem támogatjuk a dugódíjat

Kormány: Demszky akarta, mi nem támogatjuk a dugódíjat

Telekocsival hozta a drogot Magyarországra egy nő

Telekocsival hozta a drogot Magyarországra egy nő

Tóta W.: Eközben Magyarországon

Tóta W.: Eközben Magyarországon

Távozik a Vodafone Magyarország elnöke

Távozik a Vodafone Magyarország elnöke