szerző:
MTI

Az al-Kaida terrorhálózat észak-afrikai szárnya (AQIM) szabadon engedte annak az ausztrál házaspárnak a női tagját, amelyet január 15-én Burkina Fasóban raboltak el, ugyanazon a napon, amikor az AQIM végrehajtotta a 30 halálos áldozattal járó terrorista támadását az ország fővárosában, Ouagadougouban.

A nyolcvanas éveiben járó Jocelyn Elliottot a nigeri elnök, Mahamadou Issoufou mutatta be szombaton a Burkina Fasóval szomszédos Niger egyik délnyugati városában, Dossóban. Az elnök azt mondta, mindent megtesznek azért, hogy elérjék az asszony férjének, Ken Elliottnak a szabadon engedését is.

Az AQIM pénteken bejelentette, hogy emberei rabolták el a házaspárt, és hogy az asszonyt feltétel nélkül szabadon bocsátják, részben a közvélemény nyomása hatására, részben mert az al-Kaida vezetői azt az iránymutatást adták nekik, hogy nőket ne vonjanak be a háborúba.

Egyelőre nem ismert, hogy Jocelyn Elliott hogyan nyerte vissza a szabadságát, és hogy miként jutott Nigerbe.

Az ausztrál házaspár 1972 óta működtet egy 120 ágyas klinikát a Burkina Fasó-i Djibo városban, amely közel fekszik a mali határhoz. Djibóban rabolták el őket ugyanazon a napon, amikor az AQMI Ouagadougouban megtámadott egy kávézót és egy szállodát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!