szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Jelentős mennyiségű kommunista állambiztonsági iratot találtak Lengyelországban egy néhai kommunista miniszter házában. Ezek között egy Bolek nevű ügynök jelentései is szerepelnek, ami állítólag a volt lengyel elnök, a nyolcvanas évek Szolidaritás mozgalmának egyik alapítója, Lech Walesa fedőneve. Ő a sokadszor felmerült vádra annyit reagált, hogy "hazugsággal, rágalommal, hamisítvánnyal nem lehet megváltoztatni a tényeket".

Jelentős mennyiségű, feltehetően kommunista állambiztonsági iratot foglaltak le Czeslaw Kiszczak néhai kommunista belügyminiszter házában – közölte szerdai sajtóértekezletén Lukasz Kaminski, a lengyel Nemzeti Emlékezet Intézetének (IPN) elnöke. Megfigyelők szerint az iratok egy része Lech Walesának az állambiztonsági szervekkel való kapcsolatáról tanúskodhat.

Kiszczak tábornok, akit az 1981-es hadiállapot bevezetése fő felelősének tartanak Wojciech Jaruzelski tábornok mellett, tavaly novemberben hunyt el. Az 1989-es rendszerváltás után több kijelentésében sugallta: a mai lengyel politikai vezetőket kompromittáló iratok vannak a birtokában.

©

Az IPN szóvivője már szerda délelőtt közölte, hogy a kommunista titkosszolgálat eddig nem ismert iratait az IPN-nek Kiszczak özvegye, Maria ajánlotta fel. Az özvegy kedden az IPN varsói székhelyén találkozott Kaminskivel, és – amint a szóvivő mondta – 90 ezer zlotyért (mintegy 6,4 millió forintért) a férje által otthonukban tartott dokumentumok átadását ajánlotta fel. Az egyik iratot Maria Kiszczak el is vitte magával a találkozóra, a kézzel írt lap fejlécén "a Bolek titkos munkatárs szavai alapján készült jelentés" cím szerepelt.

A Bolek fedőnév lengyel sajtókommentárok szerint a Nobel-békedíjas Lech Walesát, a Szolidaritás mozgalom egyik alapítóját, volt lengyel elnököt takarta. Egyes lengyel történészek – köztük Piotr Gontarczyk és Slawomir Cenckiewicz, a központi katonai levéltár jelenlegi igazgatója – az utóbbi években többször azzal vádolták Walesát, hogy ezen a fedőnéven együttműködött a kommunista állambiztonsági szervekkel. Walesa mindig tagadta ezt. 2000-ben a lengyel átvilágítási bíróság az erre utaló bizonyítékok hiányában úgy találta, hogy Walesa nem volt ügynök.

Kaminski a szerdai sajtóértekezleten annak a házkutatásnak az eredményét ismertette, melyet az IPN ügyésze még kedd délután a rendőrség jelenlétében tartott Kiszczakék otthonában. A házkutatás alapja az özvegy közlése volt az iratok meglétéről. A lengyel jog szerint a náci és a kommunista rezsim bűntetteinek kutatásával és nyomozásával foglalkozó IPN hatáskörébe tartozó iratokat kizárólag az IPN levéltárában szabad őrizni. Így mindenki, aki az ilyen dokumentumok birtokába jut, haladéktalanul köteles ezeket az intézménynek átadni.

Amint az IPN elnöke elmondta, a házkutatás során 6 doboznyi dokumentumot – kéziratokat, gépelt iratokat, fényképeket – foglaltak le, ezek hitelességét és tartalmát jelenleg az intézmény levéltárosai vizsgálják. Kaminski nem közölte, az iratok milyen része vonatkozik a Bolek fedőnevű ügynökre.

Walesa – aki a napokban az Egyesült Államokban tartózkodik – kedd este blogbejegyzésében azt írta: "Kisemberek. A győztest nem ítélik el. Hazugsággal, rágalommal, hamisítvánnyal nem lehet megváltoztatni a tényeket".

Mariusz Blaszczak lengyel belügyminiszter szerdán a lengyel közszolgálati televízióban elmondta: a lefoglalt iratokkal kapcsolatban kibontakozó botrány az utóbbi 25 év beteges állapotaira vet fényt. "Ez annak a következménye, hogy 1989-ben nem fejezték be a Szolidaritás békés forradalmát" – mondta el, kifogásolva a hiányosan végrehajtott átvilágítást. Walesára vonatkozóan Blaszczak azt mondta: "életrajzában jó és rossz oldalak egyaránt szerepelnek".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az oroszok törvényen kívül helyeztek egy európai szervezetet, ahol ők is tagok

Az oroszok törvényen kívül helyeztek egy európai szervezetet, ahol ők is tagok

A magyarok 87 százaléka klímaszorongó

A magyarok 87 százaléka klímaszorongó

Radar360: Kedvezőtlen járványügyi előrejelzés itthon, a britek már kocsmázhatnak

Radar360: Kedvezőtlen járványügyi előrejelzés itthon, a britek már kocsmázhatnak