szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Február 27-én lép hatályba a szíriai tűzszünet az USA és Oroszország közös megállapodásának értelmében - áll abban az orosz-amerikai közös közleményben, amelyet a washingtoni külügyminisztérium adott ki.

Február 26-án délig le kell állítani a szíriai ellenségeskedéseket, a tűzszünet pedig február 27-én nulla órakor lép hatályba - közölte az amerikai külügyminisztérium az orosz-amerikai megállapodást a fegyvernyugvásról. A fegyverszünet nem vonatkozik az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezetre, illetve az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz köthető an-Núszra Frontra sem.

A megállapodás pontos idejét az al-Dzsazíra nyugati diplomáciai forrásokra hivatkozta már korábban megszellőztette.

John Kerry amerikai külügyminiszter hétfőn azt mondta, ha a fegyvernyugvást betartják, akkor alábbhagy az erőszak, több lehetőség lesz a humanitárius segélyek célba juttatására, és nő az esélye a politikai átmenet megvalósulásának. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár üdvözölte a megállapodás bejelentését, és felszólította a szembenálló feleket a tűzszünet betartására. 

A szíriai harcok egy héten belüli leállításáról az 52. müncheni biztonságpolitikai konferencián állapodtak meg a nagyhatalmak másfél hete, aminek értelmében múlt hét pénteken kellett volna a szembenálló feleknek letenniük a fegyvert. A körülményeket azonban bonyolították az Aleppóban folyó harcok, illetve az is, hogy Törökország tüzérséggel támadta a szíriai kurd erők állásait a tartományban. 

Háled Hodzsa, a szaúdi támogatású ellenzék fő erejét képviselő Tárgyalási Főbizottság (HMC) egyik tagja az al-Arabíja hírtévének azt nyilatkozta, hogy a megállapodás kéthetes tűzszünetről szól, amelyet akár határozatlan időre is meg lehet hosszabbítani, ha az érintett felek elkötelezik magukat mellette. 

A szíriai ellenzék szombaton tudatta, csak abban az esetben egyeznek bele a tűzszünetbe, ha nemzetközi garanciákat kapnak arra, hogy a damaszkuszi rezsim, Oroszország és Irán is tartja magát a megállapodáshoz.

Bassár el-Aszad szíriai államfő előzőleg bizonyos feltételek mellett késznek mondta magát a fegyvernyugvásra, amennyiben az általa terroristáknak nevezett erők nem használják azt ki, és a felkelők oldalán álló országok felfüggesztik támogatásukat.

A szíriai elnök egy korábbi beszédében közölte, Damaszkusz mindenkit terroristának tekint, aki valaha is fegyvert fogott ellene, majd az El País című spanyol napilapnak adott, szombaton megjelent interjújában már azt mondta, a kormány kész amnesztiában részesíteni azokat, akik le akarják tenni a fegyvert, és vissza akarnak térni a normális élethez.  

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bagatell ügynek állította be Navalnijét a Kreml-szóvivő, de kilóg a lóláb

Bagatell ügynek állította be Navalnijét a Kreml-szóvivő, de kilóg a lóláb

Február közepéig meghosszabbítják a zárlatot Németországban

Február közepéig meghosszabbítják a zárlatot Németországban

Előkerült a Facebook és a Google titkos szerződése

Előkerült a Facebook és a Google titkos szerződése