szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Francia polinéziai hivatalos látogatásán Francois Hollande francia elnök elismerte, hogy az 1966 és 1996 között végrehajtott kísérleti atomrobbantások hatással voltak a szigetvilágra és a helyiek egészségére.

Helyi politikusok és az áldozatok érdekképviseleti szervezetei támasztották az államfővel szemben azt az elvárást, hogy ismerje el a francia atomprogram Polinéziára gyakorolt hatását. Az elnök egyben azt is bejelentette, felülvizsgálják az áldozatok kárigényeinek elbírálási módját.

Hollande emellett ünnepélyesen elismerte Francia Polinézia szerepét abban, hogy Franciaország szert tehetett nukleáris elrettentő erejére. Francia Polinézia nélkül "Franciaország nem rendelkezne nukleáris csapásmérő képességgel és elrettentő erővel" – közölte Hollande.

Franciaország 1966 és 1996 között 193 kísérleti atomrobbantást hajtott végre a Mururoa és Fangatufa nevű atolloknál. Franciaország első hidrogénbombáját is itt robbantotta fel.

2010-ben a francia törvényhozás mintegy 2000 érintettnek szavazott meg kártérítést, mert a kísérleti robbantások után némelyik lakott szigetet is jelentős sugárdózis érte az időjárási körülmények miatt. A szigeteken sok a rákos megbetegedés, amiért a helyiek az atomrobbantásokat teszik felelőssé. Ennek dacára még csak nagyjából húsz kártérítési igényt teljesítettek.

Az elnök Papeetében arra is ígéretet tett, hogy megemelik a kompenzációt, amelyet a szigetek azért kapnak, mert az atomrobbantások leállításával visszaesett a gazdasági tevékenység Francia Polinézián.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Letiltotta a Twitter Ali Hamenei ajatollah egyik fiókját

Letiltotta a Twitter Ali Hamenei ajatollah egyik fiókját

Végre felújítják a régóta elhanyagolt budai Malom-tó környezetét

Végre felújítják a régóta elhanyagolt budai Malom-tó környezetét

És akkor Trump örülhet, hogy kap nyugdíjat az elnöki évek után

És akkor Trump örülhet, hogy kap nyugdíjat az elnöki évek után