szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Iraki kormánycsapatok és velük szövetséges félkatonai csoportok visszaverték az Iszlám Állam (IÁ) fegyvereseinek támadását Bagdad Abu Graib nevű nyugati elővárosa ellen.

Harcok Bagdad kapujánál
©
Az elmúlt hónapok legsúlyosabb Bagdad környéki támadásában a szélsőséges fegyveresek először három, gépkocsiba rejtett pokolgépet hoztak működésbe, majd tüzet nyitottak a biztonsági erők egyik bázisára és a közelben lévő gabonasilókra. Utóbbiak közül az egyik kigyulladt. Legalább nyolc iraki katona és milicista vesztette életét és 22-en megsebesültek - mondta két, névtelenül nyilatkozó iraki rendőr.
    A támadás helyszínére erősítésként vezényelt katonai alakulatok, a velük szövetséges Hasd Saábi nevű félkatonai szervezet segítségével több órás harcokban visszaverték az IÁ szélsőségeseit - közölte egy névtelenül nyilatkozó biztonsági forrás, és hozzátette, hogy több tucat iszlamistával végeztek.
    A nyugat-bagdadi katonai műveletekért felelős iraki parancsnok szerint a kormányerők "uralják" a helyzetet és helyi kijárási tilalmat rendeltek el. Az iraki főváros felé vezető utakat pedig lezárták, hogy megakadályozzák a szélsőségesek beszivárgását.
    Az IÁ támadása Abu Graib ellen olyan aggodalmat keltett a bagdadi lakosság körében, hogy a dzsihadisták megközelítették az iraki főváros lakónegyedeit, különösen miután olyan híresztelések kaptak lábra, hogy több tucat család hagyta el a nyugati fekvésű külváros térségét.
    Abu Graib mintegy 25 kilométerre nyugatra fekszik Bagdadtól, félúton a főváros és az IÁ kezén lévő Fallúdzsa között. A település az Abu Graib-i börtönben elkövetett kínzások révén vált hírhedté, ahol amerikai katonák az Egyesült Államok 2003-as iraki invázióját követően őrizetbe vett irakiakat kínoztak és aláztak meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
M. Richárd olyan helyen edzett, ahol nem lett volna szabad

M. Richárd olyan helyen edzett, ahol nem lett volna szabad

Leleplezte új elektromos sportmodelljét a Mini

Leleplezte új elektromos sportmodelljét a Mini

GKI: Eshet a lakások ára a következő egy évben

GKI: Eshet a lakások ára a következő egy évben