szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A fiatal tibeti buddhista szerzetes nem sokkal a kínai parlament és népfront éves ülésszakának kezdete előtt gyújtotta fel magát Szecsuan tartomány nyugati részén.

Kalszan Vangdu még hétfőn követett el öngyilkosságot a nagyrészt tibetiek lakta Kardze prefektúra egyik kolostorának közelében, de a tibeti eseményekről rendszerint exkluzív információkkal rendelkező, washingtoni székhelyű Szabad Ázsia Rádió csak szerdán számolt be erről.

A rádió szerint Kalszan Vangdu önégetése a Tibet teljes függetlensége melletti kiállás volt. A fiatalember kórházba szállításakor halt meg.

A rádió úgy tudja, hogy hétfőn Indiában is felgyújtotta magát egy 16 éves tibeti fiatal, ő súlyosan megsérült. A kórházból azt üzente: szeretné, ha a dalai láma sokáig élne, és elérné Tibet számára a függetlenséget.

Tibeti emigráns források szerint az elmúlt öt évben legalább 113 tibeti gyújtotta fel magát, akciójukba többségük belehalt. 2009 óta 144-en csatlakoztak az önégetőkhöz a Szabad Ázsia Rádió szerint.

Kínai és helyi tibeti vezetők gyakran hangoztatott véleménye szerint a többségükben fiatal embereket a Tibet függetlenségét hirdető határon túli "felbujtóik" rejtett politikai céljaikért küldik a halálba, feláldozva őket ügyük napirenden tartása érdekében.

A "tibeti felkelés napjához", március 10-éhez kötődően Kínában fokozott biztonsági intézkedéseket vezetnek be. Ebben az időszakban korábban több erőszakos cselekményt követtek el, és tüntetéseket is szerveztek. Ezek közül a legsúlyosabbak a 2008-as zavargások voltak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!