szerző:
hvg.hu

Örülhetnek a V4-ek, és szomorkodhatnak a török EU-csatlakozás hívei Angela Merkel Bundestagban tartott sajtótájékoztatója után.

A Bundestagban állt ki sajtótájékoztatóra Angela Merkel német kancellár. Az Open Europe tudósítása szerint Merkel azt mondja, a holnapi EU-csúcson a Törökországból átveendő szír menekültek átvételére nem fognak kötelező kvótákat javasolni, hanem csak önkénteseket - ezt követelte egyébként a V4 élén Orbán Viktorral is.

A rendszer, amelyet március 8-án terjesztett elő az EU, de a tagállamok vitája miatt végül nem jutott el a szavazásig, úgy állna fel, hogy Törökország átvenné az EU-ba illegálisan érkezett menekülteket, majd helyette átvenne egy török táborban lévő, átvilágított, biztonsági szempontból is megfelelő szír menekültet. A tárgyalások azért is szakadtak meg, mert a V4-ek elfogadhatatlannak tartották a kötelező kvótákat, míg Matteo Renzi a török demokratikus és alapjogi helyzet miatt háborodott fel - napokkal előtte a török állam egyszerűen átvette az irányítást egy ellenzéki újság felett.

Merkel és pártja azóta vereséget szenvedett háromból két német tartományban, a macedóniai helyzet egyre rosszabb, az görög-macedón határon rekedt ezrek közül egyre többen próbálnak meg átkelni a megduzzadt határfolyón, amelybe már többen belefulladtak.

Merkel arról is beszélt, hogy a jelenlegi helyzet nem maradhat így Európában és Görögországban. Csak úgy lehet megoldást találni, ha megállítjuk az illegális migrációt. A NATO-hadműveletnek fel kell állnia, azaz a NATO-nak össze kell tudnia szedni az embercsempészhajókat és a menekülteket a török vízeken. Törökország vállalja, hogy visszaveszi az összes menekültet, amire eddig nem volt hajlandó. A cél a terhek igazságos elosztása.

Rossz híreket közölt viszont a német kancellár a török EU-csatlakozás híveinek. Még nagyon sokat kell ezért tennie, mondta Merkel virágnyelven, hogy még sok a megoldandó probléma. Sok tagállam ellenzi a csatlakozást, a kritériumokat teljesíteni kell. A vízumeljárást három hónapra akarják felgyorsítani.

Még rengeteg jogi és politikai kérdést kell tisztázni. "De mit mond az EU-ról, ha nem tudja megoldani a menekültek igazságos elosztását?" - kérdezte Merkel.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Szelfizne a világűrben? Ez sem lehetetlen a NASA ingyenes alkalmazásával

Szelfizne a világűrben? Ez sem lehetetlen a NASA ingyenes alkalmazásával

Hárommilliárd forinttal támogatja az EU a magyar hálózatkutatókat

Hárommilliárd forinttal támogatja az EU a magyar hálózatkutatókat

Videó: a nap jelenete Grosjeané, aki menet közben gyűjtögette a dísztárcsákat

Videó: a nap jelenete Grosjeané, aki menet közben gyűjtögette a dísztárcsákat

Újabb hidegfront jön

Újabb hidegfront jön

Ulf Kristersson, a kávészünet-politikusnak csúfolt kormányfőjelölt

Ulf Kristersson, a kávészünet-politikusnak csúfolt kormányfőjelölt

Kolbászt nem gyúrt, de így is jól mulatott Békéscsabán Szijjártó Péter – fotók

Kolbászt nem gyúrt, de így is jól mulatott Békéscsabán Szijjártó Péter – fotók