szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Örülhetnek a V4-ek, és szomorkodhatnak a török EU-csatlakozás hívei Angela Merkel Bundestagban tartott sajtótájékoztatója után.

A Bundestagban állt ki sajtótájékoztatóra Angela Merkel német kancellár. Az Open Europe tudósítása szerint Merkel azt mondja, a holnapi EU-csúcson a Törökországból átveendő szír menekültek átvételére nem fognak kötelező kvótákat javasolni, hanem csak önkénteseket - ezt követelte egyébként a V4 élén Orbán Viktorral is.

A rendszer, amelyet március 8-án terjesztett elő az EU, de a tagállamok vitája miatt végül nem jutott el a szavazásig, úgy állna fel, hogy Törökország átvenné az EU-ba illegálisan érkezett menekülteket, majd helyette átvenne egy török táborban lévő, átvilágított, biztonsági szempontból is megfelelő szír menekültet. A tárgyalások azért is szakadtak meg, mert a V4-ek elfogadhatatlannak tartották a kötelező kvótákat, míg Matteo Renzi a török demokratikus és alapjogi helyzet miatt háborodott fel - napokkal előtte a török állam egyszerűen átvette az irányítást egy ellenzéki újság felett.

Merkel és pártja azóta vereséget szenvedett háromból két német tartományban, a macedóniai helyzet egyre rosszabb, az görög-macedón határon rekedt ezrek közül egyre többen próbálnak meg átkelni a megduzzadt határfolyón, amelybe már többen belefulladtak.

Merkel arról is beszélt, hogy a jelenlegi helyzet nem maradhat így Európában és Görögországban. Csak úgy lehet megoldást találni, ha megállítjuk az illegális migrációt. A NATO-hadműveletnek fel kell állnia, azaz a NATO-nak össze kell tudnia szedni az embercsempészhajókat és a menekülteket a török vízeken. Törökország vállalja, hogy visszaveszi az összes menekültet, amire eddig nem volt hajlandó. A cél a terhek igazságos elosztása.

Rossz híreket közölt viszont a német kancellár a török EU-csatlakozás híveinek. Még nagyon sokat kell ezért tennie, mondta Merkel virágnyelven, hogy még sok a megoldandó probléma. Sok tagállam ellenzi a csatlakozást, a kritériumokat teljesíteni kell. A vízumeljárást három hónapra akarják felgyorsítani.

Még rengeteg jogi és politikai kérdést kell tisztázni. "De mit mond az EU-ról, ha nem tudja megoldani a menekültek igazságos elosztását?" - kérdezte Merkel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ez történt: Szlávik elmondta, hogyan redukálható szinte nullára a fertőződés esélye

Ez történt: Szlávik elmondta, hogyan redukálható szinte nullára a fertőződés esélye

Egyre jobban aggódnak a kereskedők: szigorításokat akarnak az üzletekben

Egyre jobban aggódnak a kereskedők: szigorításokat akarnak az üzletekben

Testvérharc: elektromos és benzines Mazdákat eresztettünk egymásnak

Testvérharc: elektromos és benzines Mazdákat eresztettünk egymásnak