szerző:
hvg.hu

Orbán Viktor megvétózta azt a javaslatot, hogy a menekülteket a török táborokból telepítsék Európába. Ezért is szakadt félbe a brüsszeli török-EU csúcstalálkozó. Nem Orbán volt az egyetlen, aki szembement a megállapodástervezettel, így a török javaslatokat nem sikerült elfogadtatni a tagállamokkal, az eleve nehéznek ígérkező találkozó kudarcba fulladt.

Megvétózta Orbán Viktor magyar miniszterelnök a török menekülttáborokból Európába történő direkt áttelepítési javaslatot, ez is oka volt annak, hogy megszakadt az uniós csúcstalálkozó, jelenleg külön egyeztetések folynak - közölték brüsszeli források hétfőn.

A Sky News a magyar kormányszóvivőre hivatkozva számol be ugyanerről az információról. És tényleg:

Kovács Zoltán kijelentésére a BBC tudósítója úgy reagált, hogy "ez mindent megold. Magyarország barátságokat köt, és hatással van az emberekre."

Orbán már a csúcs előtt azt mondta, az Európai Unió külső határait le kell zárni, a migránsok közvetlen áthelyezéséről pedig szó sem lehet, Magyarország esetében legalábbis semmiképpen.

©

Egy EU-tisztségviselő úgy jellemezte a helyzetet, hogy az uniós tagállamok vezetői nem tudtak megállapodásra jutni a migrációs válság megoldását célzó török tervezetről, s a következő napokban tovább dolgoznak majd az ügy megoldásán - jelentette a Reuters hírügynökség hétfő este.

A fennakadás után a csúcsértekezlet éjszakába nyúlóan folytatódik: az EU-vezetők hétfő este Ahmet Davutoglu török miniszterelnökkel vacsoráznak. Preben Aamann, az Európai Tanács elnökének szóvivője korábban szintén azt közölte a Twitteren, hogy a csúcs félbeszakadt, a huszonnyolc tagállam vezetői rövid szünetet tartanak, és utána folytatják a tanácskozást.

Nemcsak Orbán emelt kifogást

Nem Orbán volt az egyetlen, aki szembement a megállapodással, Matteo Renzi olasz miniszterelnök például keményen bírálta a török kormány sajtószabadság elleni támadását, és kiejelentette, hogy csak akkor paktál le Törökországgal, ha a megállapodás erre a kérdésre is kitér. Más források is arról számoltak be, hogy több EU-tagország vezetője kifogást emelt a tervezet több pontja ellen.

Yannis Koutsomitis európai elemző szerint Franciaország, Ciprus és Magyarország is azok között volt, akik nemet mondtak az erőteljes török ambíciókat magába foglaló tervezetre.

Az asztalnál ül Robert Fico szlovák (b3), Bohuslav Sobotka cseh (j3) és Beata Szydlo lengyel (háttal) miniszterelnök. Orbán Viktor mellett külpolitikai tanácsadója, Gottfried Péter (b2)
©

Az európai uniós és török vezetők brüsszeli rendkívüli csúcstalálkozójáról a kiszivárgott megállapodástervezet értelmében az EU megduplázná a Törökországnak az Európába irányuló menekülthullám kezeléséhez nyújtott támogatás jelenleg hárommilliárd eurós összegét, emellett a tervezettnél korábban - legkésőbb júliusig - eltörölné a vízumkötelezettséget a török állampolgárokkal szemben. Ankara icserébe deiglenes jelleggel visszafogadná az országból illegálisan Görögországba érkező migránsok mindegyikét, ha azok nem kapnak az EU-ban menedékjogot, az EU-nak viszont minden visszafogadott szíriai állampolgár helyett be kellene fogadnia egy szíriai menekültet közvetlenül Törökországból. Az áttelepítések költségeit az EU fedezné.

A kiszivárgott tervezetből Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke annyit erősített meg, hogy Törökország további hárommilliárd eurót kért 2018 végéig az Európai Uniótól (EU) az országban tartózkodó szíriai menekültek ellátására.

Davutoglu ezen a délutáni képen még optimista
©

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
20 milliárd euróért spájzol be akkumulátorokat a Mercedes

20 milliárd euróért spájzol be akkumulátorokat a Mercedes

Látványos elektromos kamiont a Volvo is tud csinálni, nem csak a Tesla

Látványos elektromos kamiont a Volvo is tud csinálni, nem csak a Tesla

Mit mond a házszabály a mai botrányos szavazásról?

Mit mond a házszabály a mai botrányos szavazásról?

Chuck Norris potom pénzért turnézott Budapesten

Chuck Norris potom pénzért turnézott Budapesten

Más, mint a Samsungé: ilyen lehet az LG összehajtható telefonja

Más, mint a Samsungé: ilyen lehet az LG összehajtható telefonja

Először még magyarázkodtak, majd kimondták az összeget a szülők, akik pénzért akarták eladni kisbabájukat

Először még magyarázkodtak, majd kimondták az összeget a szülők, akik pénzért akarták eladni kisbabájukat