szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kihagyta a náci karlendítést ügyének második tárgyalási napján a norvég tömeggyilkos. A bíró kérte erre, miután az első tárgyalási napon a tiltott mozdulattal indított a norvég államot perelő Anders Behring Breivik. Jelezte ugyanakkor, hogy haláláig harcolni akar a nácizmusért.

Breivik 2011-ben összesen hetvenhét embert ölt meg Oslóban. Először a kormányzati negyedben robbantott pokolgépet, majd rendőrnek öltözött, a közeli Utoya szigetre ment komppal, a norvég Munkáspárt ifjúsági táborába, ahol halomra lőtte az embereket, főleg tinédzsereket. A norvég jog szerint kiszabható legmagasabb büntetést, 21 évet szabtak ki rá, ami meghosszabbítható, ha továbbra is úgy ítélik majd meg, hogy veszélyes a társadalomra. Eddigi viselkedése alapján ez egyáltalán nem kizárt.

A börtönbüntetését töltő tömeggyilkos azért perelte be a norvég államot, mert szerinte embertelen körülmények között tartották fogva az egyik norvégiai börtönben, és öt éven keresztül próbálták megölni azzal, hogy elszigetelték a többiektől.

A norvég kormány visszautasította Breivik állításait. A korábban nyilvánosságra került fotókon jól látszik, hogy a most 37 éves mészárost a börtönökhöz képest otthonos cellában tartották fogva, amelyben nemcsak leválasztott WC és fürdőszoba, hanem tévé és játékkonzol is volt. Ügyvédje viszont a most indult perben azzal érvelt, hogy védencét csaknem öt éven át tartották embertelen körülmények között, és még a leveleit is cenzúrázták.

Kedden, az első tárgyalási napon Breivik megint náci karlendítéssel köszöntötte a megjelenteket. Más vélemények szerint a híveinek akart így üzenni. Korábban büntetőügyének tárgyalásakor is pózolt ugyanígy egyébként.

A bíró megkérte, hogy a második napon mellőzze a karlendítést, és ezt végül hajlandó volt megtenni. Ugyanakkor jelezte, hogy a nácizmusért élete végéig harcolni akar.

A tárgyalást a norvég köztévé közvetíti, de a gyilkos vallomását nem sugározzák, egyrészt kegyeleti okokból, másrészt azért, mert nem akarják, hogy a médián keresztül küldjön kódolt üzeneteket a híveinek – derül ki a Sky News összefoglalójából.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Keresztbe tehetnek a hírességek a természetvédők erőfeszítéseinek

Keresztbe tehetnek a hírességek a természetvédők erőfeszítéseinek

Hétfő hajnaltól él az Egyesült Királyságba utazók karanténkötelezettsége

Hétfő hajnaltól él az Egyesült Királyságba utazók karanténkötelezettsége

Eperjes Károly: Nem kérdés számomra, hogy az orosz oltást választom

Eperjes Károly: Nem kérdés számomra, hogy az orosz oltást választom