szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Etióp csapatok hatoltak be Dél-Szudánba majd körbevettek egy térséget, ahol a múlt héten elrabolt több mint száz gyereket sejtik - közölte csütörtökön egy etióp kormányzati tisztségviselő. Az elhurcolt gyerekeket hamarosan kiszabadítják.

A gyerekeket pénteken raboltak el dél-szudáni fegyveresek Etiópia nyugati részén. A rajtaütés az Afrika szarván fekvő Gambela régióban történt, a támadók legkevesebb kétszáznyolc emberrel végeztek és száznyolc gyereket hurcoltak el, illetve elhajtottak kétezer haszonállatot is. Más források 125 elhurcolt gyermekről tudnak.

Bashir Gbandi megbízott dél-szudáni külügyminiszter a nap folyamán bejelentette, legkésőbb pénteken Addisz-Abebába, az etióp fővárosba utazik Paul Malong dél-szudáni vezérkari főnök, hogy koordinálja a két ország erőfeszítéseit. Bashir szerint országa nem szeretné, ha etióp csapatok mélyebben hatolnának a dél-szudáni területekre, de hozzátette, jelenleg nincsenek erőik a térségben, de a hadsereget készültségbe helyezték.

Egyelőre nem tudni, hány etióp katona tartózkodik Dél-Szudánban.

Helyi tisztségviselők nem tartják valószínűnek, hogy a fegyvereseknek köze lenne a dél-szudáni kormányerőkhöz vagy a felkelőkhöz. Az etióp sajtó szerint a támadók a murle törzshöz tartozó fegyveresek lehettek.

Dél-Szudánban 2013 vége óta tart az erőszak, amely a Salva Kiir elnök és Riek Machar, az ellenzéki lázadók vezetője közötti hatalmi harcból robbant ki, és amelynek elmérgesedéséhez nagyban hozzájárult, hogy a két politikus különböző népcsoport tagja. A harcok során ezrek vesztették életüket, és mintegy kétmillióan menekültek el otthonaikból.

A legtöbben a Dél-Szudánnal szomszédos országokban kerestek menedéket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Több mint kétszer olyan gyorsan olvad a Föld jege, mint 30 éve

Több mint kétszer olyan gyorsan olvad a Föld jege, mint 30 éve

A teljes utcai világítást környezet-, alvás- és rovarbarátra cserélik Bécsben

A teljes utcai világítást környezet-, alvás- és rovarbarátra cserélik Bécsben

500 millió Facebook-felhasználó adatait árulják az interneten, köztük a telefonszámokat is

500 millió Facebook-felhasználó adatait árulják az interneten, köztük a telefonszámokat is