szerző:
Németh András

A kimondhatatlant is kimondja Rodrigo Duterte, a Fülöp-szigeteki elnökválasztás valószínű győztese. Például százezer bűnöző meggyilkolását ígéri. Nem biztos, hogy tréfálkozik.

„Felejtsétek el az emberi jogokat, ha bekerülök az elnöki palotába, azt fogom tenni, amit polgármesterként is. Kábítószer-kereskedők, rablók és semmirekellők, jobb, ha eltűntök, mert ha nem, megöllek benneteket”

– ezekkel a mondatokkal fejezte be kampányát Rodrigo Duterte, aki az előrejelzések szerint már biztosra veheti, hogy megnyerte a Fülöp-szigeteki államfőválasztást: annyival vezet a szavazatszámlálásban, hogy ellenfelei már elismerték vereségüket.

A 71 éves kora ellenére fiatalos politikus szinte minden hétre időzített egy-egy bombasztikus bejelentést. Ferenc pápát például fattyúnak nevezte, és azt is közölte, jet-skivel száll partra a Kína és a Fülöp-szigetek által is magáénak követelt szigeteken, ahol személyesen fogja kitűzni hazája lobogóját.

Erőszakos, és erre büszke is

Azzal is élénk feltűnést keltett, hogy nemhogy elítélte volna egy ausztrál misszionárius asszony megerőszakolását és megölését, inkább azt mondta, neki járt volna az első hely az erőszakoskodók sorában. „Az összes nőt megbecstelenítették, s volt köztük egy ausztrál is. A francba, mondtam magamnak, eleinte dühös is voltam, hogy erőszakoskodnak. De a nő olyan gyönyörű volt, arra gondoltam, hogy nekem, a polgármesternek járt volna az első hely” – mesélte Duterte az 1989-es davaói börtönlázadásról, majd a kiszabadult bűnözők által elkövetett bűncselekményekről.

©

A politikus kijelentette, saját gyerekét is megölné, ha kábítószerezésen kapná, davaói polgármesterként elért eredményeivel alapozta meg győzelmét. Mintavárost csinált ugyanis a szigetország déli részén fekvő másfél millió lakosú településből az annak élén eltöltött 22 év alatt: megfékezték a korrupcióit, visszaszorították a szervezett bűnözést, fejlesztették az infrastruktúrát és átláthatóvá tették a kormányzást. Az eredmény az lett, hogy a városban és környékén másfélszer gyorsabban nőtt a gazdaság, mint az egyébként látványos, hatszázalékos bővülést produkáló ország egészében.

Megkegyelmezett magának

A kormányzás éveiben – miközben harcolni kellett a bűnözői halálosztagok ellen is – valószínűleg nem kevés jogsértést követtek el a polgármester és emberei. Ezt támasztja alá az is, hogy mielőtt távozott a városvezetői székből, Duterte bejelentette: mentelmi jogot ad magának és a biztonsági szolgálat tagjainak, hogy ne lehessen őket felelősségre vonni hivatali idejük lejárta után.

„Kegyelemben részesül Rodrigo Duterte a többszörös emberölés bűncselekményének elkövetése miatt. Aláírás: Rodrigo Duterte”

–  állt a rövid polgármesteri nyilatkozatban. 

Duterte  most országos szinten ígéri ugyanazt, amit szűkebb környezetében már megvalósított. Valamennyi beszédében (az alábbi videón kampányzáró beszéde) kemény szavakkal ostorozta a manilai politikai elitet, s közölte: megnyirbálja az országot uraló oligarchákhoz kötődő manilai törvényhozók hatalmát, s jelentősen megnöveli a tartományok jogköreit. Azt is megígérte, visszaszorítja az egyre jobban terjedő alkoholizmust, és az esti órákra a gyerekekre vonatkozó kijárási tilalmat vezet be.

Bár valamennyi beszédéből sütött a populizmus – sokan ezért a Fülöp-szigeteki Donald Trumpként is emlegetik őt – a tiszta kormányzásra, illetve a gazdasági különbségek csökkentésére tett ígéretei termékeny táptalajra hullottak. Főként azért, mert miközben a Fülöp-szigetek gazdasága valóban gyorsan fejlődött, a lakosság többsége nem sokat érzett a javulásból. Az emberek 25 százaléka – majdnem ugyanannyian, mint húsz évvel ezelőtt – él a szegénységi küszöb alatt, miközben a politikai és gazdasági elithez tartozók fényűző életet élnek.

Diktátor lesz – vagy nem?

Míg a leendő államfő ellenfelei attól tartanak, Duterte diktatúrába viszi az országot, hívei szerint az államfői székbe ülve a politikus felelősségteljesen viselkedik majd. „A déliek csak jót mondanak róla. A kemény szavak csak szavak, ha hatalomba kerül, minden lépését mérlegelni fogja” – ezt Ramon Del Rosairo, az ország legbefolyásosabb üzleti szervezetének az elnöke mondta Dutertéről. Bár a politikus maga is beszélt arról, hogy megpróbál viselkedni, ha megválasztják, az utóbbi években nem egyszer változtatta már meg álláspontját. A hírhedt „erőszakolási ügyben” is ellentmondásosan szerepelt: amikor látta a nagy felháborodást, bocsánatot kért, majd néhány nappal később visszavonta az önkritikát.

©

Manilában leginkább abban bíznak, hogy Duterte – még ha fel is fordítja a bevett kormányzási rendet – engedni fogja, hogy a szakmájukhoz értő technokrata köztisztviselők – akik megteremtették a gazdasági fejlődés alapjait – folytassák munkájukat. Az Egyesült Államok, a Fülöp-szigetek egyik fő kereskedelmi partnere mindenesetre elfogadja a választási eredményeket, és közölte, a jogvédők aggodalmai ellenére is kész együttműködni az új államfővel.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Gyurcsány irodája is megsemmisült a Teréz körúti tűzben

Gyurcsány irodája is megsemmisült a Teréz körúti tűzben

Keresztbe tett a kormány a műanyagszennyezés megállításának

Keresztbe tett a kormány a műanyagszennyezés megállításának

Perújítást rendeltek el a Prisztás-gyilkosság ügyében

Perújítást rendeltek el a Prisztás-gyilkosság ügyében

Hatalmas: megérkezett az Audi A6 L, ami már majdnem A8 méretű

Hatalmas: megérkezett az Audi A6 L, ami már majdnem A8 méretű

A nap, amely már többször is megváltoztatta Németországot

A nap, amely már többször is megváltoztatta Németországot

Videó: a sofőr, akit nem zavar az avar, és autójával takarítja el ezt

Videó: a sofőr, akit nem zavar az avar, és autójával takarítja el ezt