szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Azerbajdzsán vasárnap Törökországgal és Grúziával közös hadgyakorlatokat jelentett be, amelyek fokozhatják a feszültséget a szomszédos Örményországgal a hegyi-karabahi konfliktus rendezését szolgáló bécsi tárgyalások küszöbén.

    

©

 "Azerbajdzsán, Törökország és Grúzia hadi képességeinek és harckészségének növelése érdekében úgy véljük, érdemes közös hadgyakorlatokat tartani" - tájékoztatott Zakir Hasanov azeri védelmi miniszter Ismet Yilmaz török és  Tinatin Hidaseli grúz kollégájával tartott háromoldalú megbeszélésének eredményeiről.

    Hasanov hozzáfűzte: Baku, Ankara és Tbiliszi célszerűnek ítéli a háromoldalú együttműködést a katonai-oktatási és kiberbiztonsági területen, illetve a kőolaj- és gázvezetékek védelmét célzó közös gyakorlatokat terveznek tartani.

    Az azeri miniszter emellett bejelentette: háromoldalú nyilatkozat aláírását tervezik a védelmi szférában történő együttműködésről.

    Hasanov elmondta: a grúz és török kollégájával való találkozójukon a térség katonai-politikai helyzetéről, biztonsági kérdésekről, illetve a stabilitás biztosításának lehetőségeiről tanácskoztak, így szóba került a hegyi-karabahi konfliktus is.

    Egyelőre nem tudni, hogy a manőverekre mikor kerül sor. Ugyanakkor közös hadgyakorlatokra már az elmúlt években is volt példa.

    Az örmény védelmi tárca szóvivője nem fűzött megjegyzést ahhoz, milyen kihatással lehetnek a hadgyakorlatok a hegyi-karabahi békefolyamatra nézve.

    Az azeri és örmény elnökök, valamint orosz, amerikai és francia diplomaták hétfőn készülnek találkozni Bécsben, hogy megtárgyalják a Hegyi-Karabahban kialakult helyzetet.

    A túlnyomórészt örmények lakta Hegyi-Karabah a 90-es évek elején véres háború nyomán szakadt el Azerbajdzsántól, és nyilvánította magát függetlennek. A 30 ezer halálos áldozattal és több százezer ember elmenekülésével járó háború 1994-ben tűzszünettel ért véget. Azóta a terület a helyi örmény erők és az örmény hadsereg ellenőrzése alatt áll, de időről időre kiújulnak a harcok az azerbajdzsáni haderővel. Legutóbb április elején robbantak ki szokatlan hevességű harcok. Azóta a legújabb összetűzésekben legalább 120 ember vesztette életét. Moszkva közreműködésével április 5-én tűzszünetben állapodtak meg a konfliktusban érintett felek. A fegyvernyugvást annak életbe lépése után azonban többször megsértették. Beszámolók szerint továbbra is folynak szórványos összecsapások.   

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Philippe Legrain: Mi lesz a populizmussal Trump veresége után?

Philippe Legrain: Mi lesz a populizmussal Trump veresége után?

Toplista: ezek most Európa legkelendőbb új autói

Toplista: ezek most Európa legkelendőbb új autói

Könnyített a kormány a közfoglalkoztatás feltételein

Könnyített a kormány a közfoglalkoztatás feltételein