szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

87 éves korában meghalt a Nobel-békedíjas Holokauszt-túlélő, Elie Wiesel. A szókimondó író több mint ötven könyvet írt, legismertebb műve az Éjszaka, amelyben a náci koncentrációs táborban szerzett élményeit írja le.

Elie Wiesel 1928 szeptemberében született Máramarosszigeten, s élete akkor változott meg, amikor az Erdélyt visszafoglaló magyar katonaság gettóba zárta a helyi zsidókat. 1944 májusában több családtagjával együtt Auschwitz-Birkenauba, deportálták, majd nyolc hónappal később Buchenwaldba szállították át. Apját, Slomót egy német katona verte agyon 1945 januárjában.

A második világháború után egy franciaországi árvaházba került, s itt újra találkozott két nővérével, Hildával, és  Beatrice-szel.  Wiesel csak az 1950-es években kezdett írni a zsidóság szenvedéseiről, s ő volt az egyik első, aki a mai értelemben használta a holokauszt szót. Első jelentős műve a jiddis nyelven írt „És a világ csendben maradt” volt.

Elie Wiesel a Holokauszt Emlékmúzeum 20. évfordulójának ünnepségén Washingtonban 2013. április 29-én.
©

Az 1960-as években átköltözött az USA-ba, s a Boston University-n tanított. A háború után 2009-ben látogatott először hivatalosan Magyarországra, akkor már Nobel-békedíjas volt. Az elismerést azért kapta, mert a díjat odaítélők szerint Wiesel az egyike volt azoknak, akik a leghatározottabban harcoltak a fajgyűlölet és az erőszak ellen.

Wiesel 1969-ban nősül meg először, felesége egy ausztriai Holokauszt-túlélő, Marion Rose volt. Egy időben állítólag az is felmerült, hogy Wiesel lehetne Izrael állam elnöke, ám az író állítólag elutasította az ajánlatot.
Magyarországon többen azzal támadták őt, hogy Elie Wiesel a valóságban nem az volt, akinek vallotta magát, és „ellopta Lázár Wiesel személyazonosságát”.  Az ügyből per is lett, a vádat Grüner Miklós – aki maga is túlélte a Holokausztot – a bíróság szerint nem tudta bizonyítani.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Koronavírusos lett a prágai állatkert egyik gorillája és két oroszlánja

Koronavírusos lett a prágai állatkert egyik gorillája és két oroszlánja

Annyi a covidos Balassagyarmaton, hogy a polgármester arra kéri a szülőket, ne vigyék iskolába a gyerekeket

Annyi a covidos Balassagyarmaton, hogy a polgármester arra kéri a szülőket, ne vigyék iskolába a gyerekeket

Érthetetlenül keveset rendel a kormány a Moderna vakcinából

Érthetetlenül keveset rendel a kormány a Moderna vakcinából