szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Már jövőre is megrendezhetik a Skócia függetlenné válásáról szóló újabb népszavazást – jelentette be Nicola Sturgeon, a Nagy-Britanniához tartozó Skócia első minisztere.

A BBC-nek nyilatkozó függetlenség párti politikus közölte: a referendumot akkor írhatják ki már 2017-ben, ha a londoni kormány úgy kezdi meg a Nagy-Britannia EU-ból való kilépéséről szóló tárgyalásokat Brüsszellel, hogy közben nem ügyel Skócia jövőbeli státusára. Sturgeon szerint nem kizárt az a megoldás sem, hogy Skócia egyszerre marad az Egyesült Királyság és az EU tagja.

©

   Sturgeon szerint ha London végül valóban kivezeti Nagy-Britanniát az EU-ból, a skót függetlenségi népszavazásra még a kilépés hivatalos dátuma előtt kell sort keríteni.

    A népszavazási tervek miatt összeütközés várható London és Skócia között, Theresa May új brit kormányfő ugyanis azt hangsúlyozta a Sturgeonnal folytatott tárgyalásokon, hogy ellenzi egy újabb referendum kiírását, mert Skócia polgárai 2014-ben – amikor a Nagy-Britannián belül való maradás mellett döntöttek – világos üzenetet küldtek a politikusoknak. Azt már nem említette meg, hogy elemzők szerint a skót igen hátterében akkor az állt, hogy Skócia függetlenné válása azt jelentette volna, hogy az önállóvá váló országnak az unióból is távoznia kell.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Áder János visszadobta a családi gazdaságok törvényét

Áder János visszadobta a családi gazdaságok törvényét

Közép-európai járványkörkép: a második hullám mindenhol durvább, mint a tavaszi

Közép-európai járványkörkép: a második hullám mindenhol durvább, mint a tavaszi

Marozsán Erika fontos pozícióba kerülve dönthetett jó filmekről

Marozsán Erika fontos pozícióba kerülve dönthetett jó filmekről