szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Igaz, hogy a legtöbb muszlim arab? És hogy elfogadják az Iszlám Államot? Mindenhol be akarják vezetni a sariát? Kisokosban összegyűjtöttük a legfontosabb tényeket és érdekességeket, tendenciákat a muszlimokról.

Most, hogy Európában szinte naponta történik egy merénylet, vagy támadás, amit vagy muszlim területekről származó menekültek, vagy európai állampolgárok az iszlám nevében követnek el, előtérbe került az iszlám. A Pew Research Center amerikai elemző intézet egy kutatása kimutatta, hogy az amerikaiak nagyon keveset tudnak a muszlimokról, iszlámról, és ez torzítja az arról kialakult képüket is.

A világon 1,6 milliárd muszlim él, de ez még mindig csak a második legnagyobb vallás a kereszténység mögött. Viszont a leggyorsabban a muszlim hívek száma növekszik, és ha megmarad ez a növekedési ütem, a 21. század végére le is fogja hagyni.

Iszlám = arabok? Nem igaz

Bár mindenki az arabokkal azonosítja a muszlimokat, az észak-afrikai, közel-keleti arab népesség csak a 20 százalékát adja a világ muszlimjainak. A legnagyobb részük, 62 százalékuk Ázsiában és a csendes-óceáni térségben él: Indiában, Pakisztánban, Indonéziában, Bangladesben, Iránban, illetve Törökországban. Ma még Indonéziában él a legtöbb muszlim, 2050-re viszont a vezetést vélhetően átveszi India az akkor már 300 millió muszlim lakosával. Ekorra már Európában is a népesség 10 százalékát adják majd. A vallás terjedésének egyik oka, hogy a muszlimok minden országban magasabb gyerekszámot produkálnak, mint a nem muszlim családok.

©

Amiben a muszlimok túlnyomó többsége egyetért, az az egyistenhit, azaz hit Allahban, az ő prófétájában, Mohamedben, és olyan vallási gyakorlatok, rituálék, mint a negyvennapos böjt Ramadán havában. Abban már sokkal inkább megosztottak, hogy bevezessék-e országukban a Korán és egyéb vallási szövegek alapján kimunkált iszlám törvénykezést, a sariát. Irakban, Afganisztánban, Pakisztánban vagy a palesztin területeken a muszlimok nagy többsége (89-99 százaléka) ezt szeretné, míg Törökországban csak 12, Kazahsztánban 10, Azerbajdzsánban pedig csak 8 százalék. Indonéziában, ahol a legtöbb muszlim él, a 72 százalékuk szeretné, ha bevezetnék a sariát.

Iszlám Állam = muszlimok elfogadják? Nem igaz

A közvélemény gyakran köti össze az Iszlám Államot a muszlimokkal, illetve azzal, hogy a muszlimok körében nagy az elfogadottságuk. Ez nincs így, Libanonban a felmérések szerint a muszlimok 0 százaléka fogadja el a IÁ-t, és az elutasítottságuk Jordániában is 94 százalékos. A legmagasabb elfogadottságuk Nigériában van: 20 százalék a muszlimok között, és 7 százalék még a nigériai keresztények körében is. Az indonéz muszlimok 92, az irakiak 91 százaléka szerint nem elfogadhatóak az öngyilkos merényletek – ahol jobban hajlanak ezek elfogadására, azok a palesztin területek (40%), Afganisztán (39%), Egyiptom (29%) és Banglades (26%). Nigéria és Libanon kétharmada aggódik nagyon, hogy országukban teret nyer az extrém iszlamizmus.

Hogyan gondolkodnak az európaiak a muszlimokról? Korábban már szemléztük az erre vonatkozó kutatást a Pew Research Centertől: a muszlimokkal szemben a leginkább azok az országok elfogadóak, ahol jelentős muszlim kisebbség él (Németország 65%, Franciaország 67%, Nagy-Britannia 63%), és a legkirekesztőbbek azok, ahol alig élnek (Lengyelország 66%, Olaszország 69%, Magyarország 72%). Az idegengyűlölet itthoni felkorbácsolásáról már a Tárki is megemlékezett.

©

Milyen prekoncepciók, előítéletek élnek a muszlimokban a nyugatiakról, illetve viszont? Egy 2011-es felmérés szerint a nyugatiakról a muszlimok a következő jellemzőket gondolják a legerősebben: arrogánsak, erkölcstelenek, kapzsiak, erőszakosak és önzőek. A nyugatiak pedig úgy gondolkodnak a muszlimokról, hogy arrogánsak, nagylelkűek, erőszakosak, őszinték és fanatikusak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Több tünetmentes Covid-fertőzött gyerek súlyos szövődményekkel került kórházba

Több tünetmentes Covid-fertőzött gyerek súlyos szövődményekkel került kórházba

Megváltozott a YouTube egyik funkciója, ezernyi új videót fedezhet fel vele

Megváltozott a YouTube egyik funkciója, ezernyi új videót fedezhet fel vele

Úgy látszik, túl korán kezdtek el azzal riogatni, hogy a brit vírusmutáns halálosabb

Úgy látszik, túl korán kezdtek el azzal riogatni, hogy a brit vírusmutáns halálosabb