szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Sajátos büntetést szabott ki egy római bíróság egy 35 éves férfira, aki kiskorú prostituált szolgáltatásait vette igénybe: két év börtönbüntetése mellett arra kötelezték, hogy vásároljon a lánynak a nők méltóságáról szóló könyveket – jelentette pénteken az olasz média.

A beszámolók szerint nagyjából harminc könyvről van szó, köztük Emily Dickinson verseiről, regényekről, valamint Virginia Woolf, Hannah Arendt és Anne Frank írásairól. Ezeket erkölcsi kártérítés címén kapja majd a 15 éves áldozat.

Az ítéletet egy 2013-ban indított vizsgálat előzte meg, amely során Róma elegáns Parioli negyedében működő, 14 és 15 éves lányokat foglalkoztató prostituált-hálózatot göngyölítettek fel. A tinilányok azért bocsátották áruba a bájaikat, hogy új ruhákat és szupermodern mobiltelefonokat vásároljanak a pénzen – írták a római lapok nyomozókra hivatkozva.

A 2014-ben meghozott első ítéletben a hálózat szervezőjét kilencévi börtönre ítélő bíró úgy jellemezte a kiskorú lányokat, mint "olyan gyermekeket, akik a könnyű pénzkereset reményében visszafogottság nélkül hagyták magukat megrontani".

A legutóbbi ítélet indoklását pénteken nem tették közzé. "A döntés azonban sejteti, hogy a bírónő olyan kártérítést tartott fontosnak, amely megérteti a lánnyal, hogy a valódi kár, amelyet elszenvedett, az a női méltóságának a megsértése volt" – írta a Corriere della Sera.

A napilap megkérdezte Adriana Cavarerót, a Nonostante Platone (Platón ellenére) című könyv szerzőjét, akinek a műve szintén szerepel a bírónő által előírt "kötelező irodalomban". "Jobb lett volna, ha az ügyféllel olvastatják el ezeket a könyveket" – mondta Cavarero, aki filozófiát tanít a veronai egyetemen.

"A serdülőkorú lány nincs gondolkodásra képes korban, amit tettek vele, sokkal súlyosabb dolog: egy felnőtt tudatosan szexet vásárolt egy kiskorútól" – tette hozzá a feminista nézeteiről ismert filozófus.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
360 forint felett az euró

360 forint felett az euró

Az iskolában csak irodalomról van szó, pedig regényt írni is megtaníthatnának

Az iskolában csak irodalomról van szó, pedig regényt írni is megtaníthatnának

Máté Gábor marad a Katona József Színház élén

Máté Gábor marad a Katona József Színház élén