szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A halál doktora, aki Auschwitzban az érkező zsidó transzportok szelekcióját végezte, zenerajongó volt és különösen kedvelhette Mozartot. Az ő dallamait fütyörészte, miközben életről és halálról döntött. Yehuda Bacon számolt be erről most megjelent könyvében, melyet a Bild magazin ismertet.

Yehuda Bacon, aki később elismert művész lett, akkor éppen15 éves volt.  Neki sikerült. Túlélte. 1,1 millió férfi, nő és gyerek halt meg Auschwitzban, mely a nácik legnagyobb haláltábora volt. Yehuda Bacon édesapja is az áldozatok között volt. Utolsó beszélgetésük hihetetlenül szomorú volt, mert mind a ketten tudták: többé nem látják egymást. Az apa igyekezett lelket önteni a fiába, hogy legalább ő élje túl a haláltábort.


 A náci orvos kedves volt a gyerekekhez és különösen a gyermeküket óvó anyákhoz: olyan helyre viszem őket, ahol tisztaság, rend és nyugalom van- nyugtatta a síró nőket Mengele. Aztán a laboratóriumában kísérleteket végzett a gyerekekkel, akik közül különösen az ikrek érdekelték. Mengele a nácik ideológiája alapján nem vette emberszámba a zsidókat. A vesztett világháború után Dél-Amerikába menekült. Bár nácivadászok keresték, de nem akadtak rá, mint Adolf Eichmannra, aki az Endlösung, a végső megoldás felelőse volt a náci államban. Eichmannt elfogták, Izraelbe csempészték, bíróság elé állították és kivégezték.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!