szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Népszabadság bezárása a legnagyobb vasárnapi lapokban is helyet kapott világszerte. A német, brit és francia lapok sem fogadják el azt az érvelést, hogy a lap megszüntetésének csak gazdasági okai lennének.

Elhallgattatva címmel közölt írást a Frankfurter Allgemeine Zeitung vasárnapi kiadása a Népszabadság bezárásáról. A konzervatív lap cikke kiemelte: a Népszabadság „nagyon hirtelen” történt bezárásával „az egyik utolsó kormánykritikus hang némul el”, és sok minden utal egy „puccsra”.

A kiadóvállalat közleményével kapcsolatban megjegyezte, hogy a társaság által ismertetett tényeket senki sem vitatja. „A probléma a közleménnyel: mindez nem lehet új (információ) a társaság számára, mégis átvette a Népszabadságot” a svájci Ringier-től, arra pedig végképp nincs elfogadható magyarázat, hogy miért kellett ennyire puccsszerűen eljárni – fogalmazott a szerző, Stephan Löwenstein. Hozzátette: a történtek alapján felmerül a kérdés, vajon az-e a cél, hogy „eltűnjék a nyilvánosságból egy újabb kellemetlen hang”, vagy esetleg csatlakozzék „az Orbán Viktort dicsőítők kórusához”.

A lap nem csak a mostani fejleményekről, de a TV2 tulajdonosi körének változatásairól és a reklámadóról is ír, megjegyezve: 2010-ig baloldali és liberális újságírók voltak meghatározóak a médiában, és Orbán korábbi vereségeit ennek tulajdonítják a táborában, így a kormányfő a 2010-es "földcsuszamlásszerű" győzelme után egyik első lépéseként átalakította a közszolgálati médiát.

A Financial Times című londoni gazdasági napilap budapesti tudósítója, Andrew Byrne is a médiaviszonyok változásáról ír a Népszabadságról közölt írásában. Mint fogalmaz: a legkeresettebb minőségi magyar lap nyomtatott és online változatának felfüggesztése olyan időszakban történt, amikor már folyik a médiaterep átrendezése a 2018-ban esedékes választások közeledtével. A szerző szerint a fejlemény aggályokat vet fel a magyarországi sajtó sokszínűségének további eróziójával kapcsolatban.

Népszabadság felfüggesztéséről szóló bejelentés előtt is voltak már félelmek a médiára, a bíróságokra és a civil társadalmi szervezetekre nehezedő kormányzati nyomás miatt Közép- és Kelet-Európa országaiban, köztük a közeli Lengyelországban is - áll a Financial Times írásában.

A tudósító is idézi a kiadó közleményét, amely szerint a lap olvasottsága tíz év alatt 74 százalékkal csökkent, és a lap 5 milliárd forint veszteséget halmozott fel. Hozzátetszi azonban, hogy eközben más médiacsoportokat „robusztus állami irányítású, közpénzből (finanszírozott) hirdetési bevételek védenek a piaci nyomástól”.

A BBC közszolgálati médiatársaság online hírportálján megjelent írás szerint újságírók és az ellenzék kormányzati nyomásnak tulajdonítja a Népszabadság felfüggesztését. Az ellenzéki pártok szerint a Népszabadság bezárása is mutatja, hogy a miniszterelnök a magyarországi sajtószabadság eltiprására törekszik, és teljes ellenőrzést akar a média felett - áll a BBC ismertetésében.

A Le Monde a Népszabadság brutális bezárásáról ír. A baloldali francia napilap cikkében megkérdőjelezi azt, hogy valóban gazdasági okok vezettek a lap felfüggesztéséhez, mint ahogy azt a kiadó és a kormányzó Fidesz közölte szombaton. Megemlítik: a dolgozók attól félnek, hogy gazdasági okokra való hivatkozással bocsátják el őket, hogy azután új tulajdonossal és a kormányhoz hű újságírókkal indítsák újra a lapot.

A Népszabadság szerkesztősége vasárnap délután megpróbálja felvenni a munkát. Erről szóló tudósításunkat folyamatosan frissítjük.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A GVH 660 millió forintra bírságolt egészségügyi tendereket felosztó cégeket

A GVH 660 millió forintra bírságolt egészségügyi tendereket felosztó cégeket

Milyen vakcinákkal oltanak most Magyarországon, kik kaphatják, és melyikből mennyi kell? Íme a válaszok

Milyen vakcinákkal oltanak most Magyarországon, kik kaphatják, és melyikből mennyi kell? Íme a válaszok

Már most nagyon nehéz FFP2-es maszkokhoz jutni

Már most nagyon nehéz FFP2-es maszkokhoz jutni