szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Népszabadság újságírói ma délután megpróbálják felvenni a munkát azután, hogy a kiadó szombaton közölte velük: felfüggeszti a lap kiadását, egyúttal felmenti őket a munkavégzés alól. Murányi András főszerkesztő eközben arról tárgyal a kiadó vezetőségével, hogy hétfőn megjelenhessen a lap.

A Népszabadság szerkesztősége vasárnap 14 órakor, ahogy azt minden vasárnap tette, megpróbálja felvenni a munkát a Bécsi út 122-124. alatt. Gyertek! - üzente a szerkesztőség a Facebookon. A vasárnapi munkába menésnek már Facebook-oldala is van.

A lezárt épületbe tegnap csak a Mediaworks vezetőségével tárgyaló főszerkesztőt, illetve a vele érkező főszerkesztő-helyetteseket engedték be. Ma sincs másképp, helyszínen lévő tudósítónk szerint csak Murányi András főszerkesztő, az üzemi tanács és a szakszervezet nevében Danó Anna és Hargitai Miklós mehettek be a székházba, ahová a hátsó bejáraton keresztül jutottak be.

©

A főszerkesztő két órát töltött bent. A tárgyalásra azzal az ajánlattal érkezett, hogy a kiadó szombati bejelentésével ellentétben hétfőn jelenjen meg a lap, és oldják fel a Népszabadság internetes oldalának korlátozását is. Ehhez - ahogy a Mediaworks kérte - ajánlatot is tett a szerkesztőség. A tulaj egyetértett az ebben szereplő iránnyal, de azt közölte Murányival, hogy ezt megállapodásba szeretné foglalni, addig pedig nem jelenhet meg semmilyen formában az újság.

©

Információink szerint az érdekképviseletisek bele sem kezdtek az alkalmazottak munkajogi helyzetéről szóló tárgyalásba; ők a TASZ jogászával akartak résztvenni a megbeszélésen, de a kiadó ebbe nem ment bele, mondván, nekik nincs ott a jogászuk. Pedig a Munka törvénykönyve szerint a jelenlegi helyzetben kötelező egyeztetniük a feleknek, ezért hétfőn már a kiadó jogászának jelenlétében folytatják a tárgyalást.

©

Azt egyértelművé tették: a hivatalosan hétfőn induló tárgyalások már az eladásról fognak szólni. A befektetőket egyelőre keresik, de több biztató jelzést kaptak már.

Arra egyelőre nincsen hivatalos válasz, hogy a lap újságírói által írt tartalom máshol megjelenhet-e. A munkát azonban megnehezíti, hogy a szerkesztőség tagjai továbbra sem férnek hozzá a költözéskor átszállított munkaeszközeikhez és személyes tárgyaikhoz, ahogy a céges rendszer is zárolva van.

A TASZ jogásza arról is beszélt munkatársunknak, hogy jogi szempontból jobb, ha név nélkül publikálnak a Népszabadság szerzői.

©

Mint arról beszámoltunk, a Népszabadság kiadásának váratlanul bejelentett felfüggesztése speciális munkajogi helyzetet teremt a számukra: papíron még a cég alkalmazottjai, de a munkavégzés alól felmentette őket kiadójuk, a Mediaworks. Kitiltották őket a kiadó informatikai rendszeréből és a székházból is.

Murányi András ezzel párhuzamosan arról tárgyal, hogy hétfőn megjelenhessen a lap, az újságírók pedig a főbejáratnál várakoznak, hogy beengedjék őket, de eddig hiába csöngettek, senki sem nyitott ajtót nekik. Később az előtér lámpáit lekapcsolták a bent tartozkodó biztonsági őrök, hogy ne lehessen befotózni.

©

Az épület előtt kb. 150-200 ember gyűlt össze, de, a rossz idő miatt 4 óra fele sokan hazamentek. A tömegben ott volt Juhász Péter és Nyakó István is. Pető Péter, a Népszabadság főszerkesztő-helyettese a hvg.hu-nak azt mondta, vannak cikkeik, amelyek már elkészültek. Viccesen hozzátette, mivel kötetlen a munkaidejük, ezért bármeddig ráérnek várakozni.

©

Nem csak a cuccaik érkeztek meg az épületbe, de azt is megerősítették, hogy a székház valóban fel lett újítva, csak az ő szintjük üres. A cégcsoporthoz tartozó többi napilap hétfői száma már itt készül.

©

A teljes Népszabadság-ügyről és a szombat esti tüntetésről itt olvashat bővebben:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!