szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A megválasztott amerikai elnök kampánycsapata levette honlapjáról a "muszlimok kitiltása" linket. Nemcsak ezt, a párizsi klímaegyezmény felmondását ígérő pontot is eltüntették. Mindkét ígéret a választási kampányban hangzott el, de a nagyobb figyelmet és a nagyobb felháborodást a muszlim vallású emberek amerikai beutazásának átmeneti felfüggesztéséről szóló, diszkriminatívnak ítélt ígéret keltette.

Donald Trump a terrorcselekmények veszélyére utalva még tavaly decemberben ígérte meg, hogy teljesen megtiltja muszlimok amerikai beutazását, aztán a kampány során később "enyhített" a megfogalmazáson, és már "átmeneti" tiltást emlegetett. A kampányhonlapon mindenesetre az eredeti javaslat, ígéret szerepelt.

Nem szerepelnek már a honlapon a legfelső bíróság új tagjára vonatkozó személyi javaslatok sem, és hiányzik a gazdasági szabályozással és a védelmi politikával összefüggő néhány kampányjavaslat is. Helyettük egy adománygyűjtő oldalra terelik a honlap látogatóját.

A Reuters brit hírügynökség megkereste a megválasztott elnök kampánycsapatát, ők azonban nem reagáltak a kérdésekre, és közleményt sem adtak ki a változtatásokról.

Al-Valíd bin Talál szaúdi herceg a CNBC televízióban dicsérte Trumpot, hogy a honlapról eltávolíttatta a muszlimok beutazási tilalmáról szóló javaslatot. Az interjúban a herceg elmondta azt is, hogy Donald Trump a Twitter-fiókjából szintén törölte a muszlimokat sértő bejegyzéseket.

Szamir Kaláf, az Amerikai-Arab Megkülönböztetés-ellenes Bizottság nevű civil szervezet vezetője csütörtökön egy sajtótájékoztatón szintén megköszönte a muszlimokat sértő javaslat eltávolítását a honlapról, de ő hozzátette: aggodalmaik még nem szűntek meg teljesen, hiszen "egy dolog mondani valamit, és teljesen más a cselekvés".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!