szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Sergio Mattarella olasz államfő felkérte Matteo Renzi miniszterelnököt, hogy maradjon a hivatalában a költségvetés elfogadásáig – jelentette be hétfő este az elnöki hivatal.

Matteo Renzi hétfő reggel bejelentette lemondási szándékát, miután súlyos vereséget szenvedett az alkotmányos berendezkedés mélyreható átalakításáról szóló népszavazáson.

Az elnök szeretné betartatni a törvényhozás menetrendjét, és kockázatosnak tartaná az ideiglenes kormányzást a költségvetés parlamenti elfogadása előtt – ezzel indokolták azt, hogy maradásra kérték Renzit.

A sajtóban már korábban felmerült ennek a megoldásnak a lehetősége, a törvényt napokon belül jóváhagyhatják ugyanis.

A találkozó után az olasz sajtó azt jelentette, hogy Renzi "a felelősségét érezve" elfogadta az államfő halasztási kérését, de ezt hivatalosan még nem erősítették meg.

Renzi a találkozó után egy mellékbejáraton elhagyta a Quirinale-palotát anélékül, hogy nyilatkozott volna a médiának, és visszatért a kormány székhelyére, ahol előzőleg megerősítette a kormánytagok előtt, hogy lemondási szándéka szilárd, és köszönetet mondott a minisztereknek a csapatszellemért a hivatali ideje 1006 napja alatt.

Olasz forgatókönyvek a népszavazás után: egyik rosszabb, mint a másik

Ma délután nyújtja be lemondását Sergio Mattarella olasz államfőnek Matteo Renzi kormányfő, miután elbukott az általa kezdeményezett népszavazáson. Megnéztük, mi történhet a következő néhány hónapban Olaszországban. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az ország nagy részére figyelmeztetést adtak ki a köd miatt

Az ország nagy részére figyelmeztetést adtak ki a köd miatt

Szijjártó: Több uniós tagállam kérte el Budapesttől Moszkva telefonszámát

Szijjártó: Több uniós tagállam kérte el Budapesttől Moszkva telefonszámát

Segítő kezet nyújt az Instagram az evészavarokkal küzdőknek

Segítő kezet nyújt az Instagram az evészavarokkal küzdőknek