szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma arra szólította fel a magyar kormányt, hogy folytasson le vizsgálatot a tavaly szeptemberben Röszkén történtek ügyében, és kezdjenek új eljárást Ahmed H., illetve a hozzá hasonlóan elítéltek ügyében.

Rövid közleményben reagált kedden az amerikai külügyminisztérium az Ahmed H. ügyében született ítéletre.

Bár Orbán Viktor a napokban azt mondta, jár a 10 év a terrorizmusért elítélt férfinak, az amerikai külügy azt írta, aggódik a szíriai Ahmed H. ügyében lefolytatott büntetőeljárás és az annak eredményeként született ítélet miatt. Ahmed H.-t 10 év fegyházra ítélték, sánta apját, valamint vak és cukorbeteg anyját pedig azzal vádolják, hogy aktívan részt vettek a határnál kitört zavargásban.

A bírósági döntés a "terrorizmus" fogalmának tág értelmezésén alapul – fogalmazott az amerikai külügy.

A közleményben arra sürgették a magyar kormányt, hogy indítsanak átlátható vizsgálatot a Röszkén 2015 szeptemberében történtek ügyében, és ebbe vonják be a független civil szervezeteket is. Ez alapján indítsanak új eljárást Ahmed H. és a hozzá hasonlóan elítéltek ügyében.

Közölték, továbbra is figyelemmel követik Ahmed H. ügyét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Fidesz alkalmatlanságának emlékműve: a szaladó Gulyás Gergely

A Fidesz alkalmatlanságának emlékműve: a szaladó Gulyás Gergely

Megvan 2020 legnépszerűbb előadója, Taylor Swiftet és Drake-et is leelőzte

Megvan 2020 legnépszerűbb előadója, Taylor Swiftet és Drake-et is leelőzte

Nagyot emelkedik a tejtermékek ára

Nagyot emelkedik a tejtermékek ára