szerző:
hvg.hu

Ahmed H. vak és cukorbeteg édesanyját és sánta apját is tömegzavargásban való aktív részvétellel és tiltott határátlépéssel vádolják.

A Szegedi Törvényszék Ahmed H.-t, a röszkei zavargásokban terrorcselekménnyel megvádolt szíriai férfit a határzár tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett tiltott átlépése és állami szerv kényszerítése céljából, személy elleni erőszakos bűncselekmény elkövetésével megvalósított terrorcselekmény bűntettében mondta ki bűnösnek, és 10 év fegyházbüntetésre ítélte.

A szabadságvesztés mellett a törvényszék a férfit végleges hatállyal kiutasította Magyarország területéről, és döntött arról, hogy a vádlott legkorábban a büntetés kétharmadának letöltése után bocsátható feltételes szabadságra.

Ahmed H., a 10 évre ítélt szíria férfi körözési fotója
©

Korábban a bíróságon ártatlannak vallotta magát. Azt mondta, hogy szerinte nem követett el terrorcselekményt. Csak a szüleit szerette volna biztonságban tudni, miután a háború elől menekülniük kellett.

„A magyar jogrendszer próbája lesz a per” – mondta Ahmed H. ügyvédje a per első tárgyalásán, áprilisban. „Azt nem engedheti meg magának a magyar állam, hogy olyasvalamiért ítéljenek el valakit, amit nem követett el. A határátlépés, a kővel dobálás bebizonyosodhat, de ezek önmagukban nem terrorcselekmények.”

Tavaly ősszel a Röszke – Horgos átkelőnél kirobbant zavargások után pár nappal, Győrben egy vonaton fogták el a férfit, első ízben tiltott határátlépés miatt hallgatták ki és helyezték előzetes letartóztatásba, majd később merült fel a terror gyanúja is. Ahmedet azzal vádolták, hogy hangosbemondót használva részt vett a tömeg irányításában, és a rendőrsorfalat kövekkel támadó tömegben is aktív volt.

©

Ahmed H.-nál elfogásakor kilenc útlevelet is találtak, amelyekről rövidesen kiderült, hogy családtagjai hiteles okmányai, de lefoglalták mobiltelefonját is, amelyben militáns tartalmú felvételeket is találtak, sőt, ősszel még felvetődött a magyar hatóságok részéről az is, hogy kapcsolatban áll a Tabligh Dzsamaat, a Szövetség a hit terjesztésére fundamentalista mozgalommal.

Eredetileg októberben lett volna ítélet a perben, de a vádlottnak új ügyvédje lett, ezért elhúzódott az ügy. A kirendelt védő időt kért, hogy megismerhesse védencét, illetve azt is kérte, hogy tanúkat hallgathasson meg. Utóbbit elutasította bíró. Helyszíni tudósítónk szerint a perben jószerivel csak a vád tanúit hallgatták csak meg.

A férfi vak és cukorbeteg édesanyja és sánta apja ellen is eljárás folyik, őket tömegzavargásban való aktív részvétellel és hasonlóan Ahmedhez, mindeközben elkövetett tiltott határátlépéssel is vádolják. A szülők elsőfokon felfüggesztett börtönt kaptak.

Az első tárgyalásról készült riportunkat itt olvashatja:

A röszkei terrorper bírája: Miért nem dobta fejbe azt a pakisztánit?

Elkezdődött a röszkei terrorcselekménnyel vádolt szíriai férfi pere, akit a tavaly őszi röszkei zavargások után három nappal, Győrben fogott el a Terrorelhárítási Központ. Ahmed H. tagadta az állami szervek ellen irányuló erőszakos cselekményeket, a bíró megemelt hangon kérdezett, az ügyész ízekre szedte a vádlott vallomásait, az ügyvéd egyelőre nem látja azokat az adatokat, amelyek alapján védence terrorcselekményben bűnös lehet, szerinte a per a magyar jogrend próbája lehet.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Csendes kora tavaszi idő lesz

Csendes kora tavaszi idő lesz

Iskolatársát rabolta ki egy diák és barátja Békésen, meg is verték

Iskolatársát rabolta ki egy diák és barátja Békésen, meg is verték

3D-nyomtatott fegyverei lehettek a szerbiai magyar bérgyilkosnak

3D-nyomtatott fegyverei lehettek a szerbiai magyar bérgyilkosnak

Kártérítési hercehurca megy két katonai gép miatt, amilyennel Orbán repked

Kártérítési hercehurca megy két katonai gép miatt, amilyennel Orbán repked

"Erős Európa" – Itt van egy új, sorostalanított, junckertelenített kormányüzenet

"Erős Európa" – Itt van egy új, sorostalanított, junckertelenített kormányüzenet

Nagy bajban a legnagyobb hazai magánnyugdíjpénztár

Nagy bajban a legnagyobb hazai magánnyugdíjpénztár