szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Több tízezer rabnak, köztük számos nőnek és betegnek kegyelmezett meg X. Ráma, Thaiföld új királya a helyi sajtó jelentése szerint.

A Royal Gazette című hivatalos thaiföldi lap hétfői száma szerint az elsősorban női, valamint a súlyosan beteg, illetve fogyatékkal élő foglyok mellett visszanyerik szabadságukat azok az őrizetesek is, akik büntetésük legalább harmadát letöltötték már.

Az újság megjegyezte: Maha Vadzsiralongkorn számára trónra lépése óta ez volt az első lehetőség arra, hogy bizonyságot tegyen a királyi irgalmasságról.         

A királyi palota nem közölt adatokat a kegyelemben részesülő bebörtönzöttek pontos számáról, a Bangkok Post című helyi újság viszont úgy értesült, hogy a következő napokban 30 ezer ember kerülhet szabadlábra a tömeges amnesztia keretében.

Vadzsiralongkorn december 1-jén lépett trónra X. Ráma néven, mert apja, Bhumibol Aduljadedzs király október 13-án, 88 éves korában elhunyt. A rendkívül nagy népszerűségnek örvendő és minden évben számos rabnak megkegyelmező Bhumibol halála mélységes gyászba taszította a délkelet-ázsiai országot. Fia kevésbé ismert és nem is olyan kedvelt.

A 64 éves, háromszorosan elvált Vadzsiralongkorn eddig sok időt töltött külföldön, mindenekelőtt Németországban, ahol legkisebb fia tanul, és ahol idén vásárolt egy birtokot a Münchentől 25 kilométerre délnyugatra lévő Starnbergi-tónál.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!