szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Több liberális milliárdos társaságában a magyar származású Soros György is pénzzel támogatja annak a rendszernek a megalkotását, amely a Facebook közösségi oldalon megjelölné az álhíreket. A konzervatív kommentátorok attól tartanak, a hírellenőrző szisztéma veszélyezteti a szólásszabadságot.

A „Tényellenőrző Hálózat” finanszírozásába a 86 éves Soros mellett beszállt még Pierre Omidyar, az eBay internetes piac megalapítója, s ugyancsak segíti a fejlesztést a Microsoft-alapító Bill Gates és felesége, Melinda Gates is.

A The Daily Mail című brit napilap beszámolója szerint a konzervatív politikusok attól tartanak, hogy a tényellenőrző hálózat elfogult lesz a baloldal és a liberálisok irányába – Soros és a többi finanszírozó korábban ugyancsak pénzzel segítette az amerikai demokrata elnökjelölt, Hillary Clinton kampányát is – s ezért nem támogatják a kezdeményezést. Az amerikai konzervatív internetes oldal, a Breibart azt hangsúlyozta, hogy Soros finanszírozói jelenléte azt mutatja, hogy a Facebook elfogulttá válik. 

©


A hálózat létrehozását Mark Zuckerberg Facebook-alapító a múlt héten jelentette be. A rendszer megjelöli az elismert médiumok – egyebek mellett a The washington Post, vagy a Politico – által vitatott igazságtartalmúnak minősített híreket, s megnehezíti azok megosztását. A kamuhírek ügye az után került napirendre, hogy sokak szerint a Facebookon terjedő alaptalan hírek tömeges megosztása is magyarázat lehet arra, hogy végül Donald Trump nyerte meg az amerikai elnökválasztást. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!