szerző:
hvg.hu/MTI

A karácsonyi vásárba hajtott egy teherautó Berlinben hétfő este, legalább tizenkét ember meghalt, mintegy ötvenen megsérültek. A menekülő sofőrt elfogták, a járműben egy lengyel férfi holttestét találták meg. A belügyminiszter nem zárta ki, hogy merénylet történt.

A teherautó a német főváros nyugati részének központjában, Charlottenburg kerületben, a Kurfürstendamm sugárútnál hajtott bele a karácsonyi vásárba. A Budapest utca felől érkezett, majd felhajtott a járdára a Breitscheidplatznál.

A berlini rendőrség közlése szerint bár az első hírek kilenc áldozatról szóltak, kedd reggelre tizenkettőre emelkedett a halálos áldozatok száma, 48-an megsérültek, egyeseknek közülük súlyos az állapota. A Berliner Zeitung szerint több embert újra kellett éleszteni.

A TASZSZ orosz hírügynökség berlini forrásokra hivatkozva azt közölte, lengyel állampolgár volt a feltételezett sofőr, aki a teherautóval belehajtott a tömegbe, de későbbi hírek szerint a sofőrfülkében talált holttest volt egy lengyel férfié, a sofőr német sajtóhírek szerint pakisztáni volt.

©

A karácsonyi vásár területét kiürítették, a környéket lezárták. Michael Müller polgármester szerint a hatóságok urai a helyzetnek. A berlini rendőrség és a polgármester közlése szerint további "veszélyes szituáció" nem várható.

Merénylet történhetett

Angela Merkel német kancellárt az eseményekről a belügyminiszter és a berlini polgármester tájékoztatta, majd a Facebook-oldalán viszont feketére változtatta a borítóképét. Kedden lemondta az aznapra tervezett északkelet-németországi látogatását, és délelőtt 11-kor fog beszédet mondani.

Thomas de Maiziere német belügyminiszter viszont keddre virradóra az ARD és az N24 televíziónak nyilatkozva nem zárta ki, hogy merénylet történt. "Nem szeretném kiejteni a számon azt a szót, hogy 'merénylet', de sok minden erre utal" – fogalmazott. Hozzátette, hogy a hatóságok egyelőre keveset tudnak a történtek hátteréről, és korai lenne a végleges következtetések levonása.

Szemtanúk szerint lehetetlen, hogy baleset történt volna: a kamion lassítás nélkül, óránként mintegy 60 kilométeres sebességgel hajtott be a vásár területére, átgázolva számos standon. A támadásról készült képgalériát itt nézheti meg.

Az Index egyik munkatársa a támadás idején tíz perc sétára volt a vásárnak otthont adó tértől, telefonon kapta a hírt a merényletről. Amennyire lehetett, megközelítette a helyszínt, ahol elmondása szerint nem volt pánikhangulat, de sokan nézelődtek, s leginkább a telefonjukról próbáltak tájékozódni a fejleményekről. A német hatóságok higgadtan, profin kezelik a történéseket – tették hozzá.

©

Egy rendőrségi szóvivő szerint valószínűleg terrortámadás történt. Arra kérték a helyieket, maradjanak otthon és ne terjesszenek híreszteléseket.

Lengyel kamion, pakisztáni támadó?

A német rendőrség kedd hajnalban közölte, hogy a teherautóban az utasülésen egy lengyel állampolgár holttestét találták meg. A sofőr a gázolás után megpróbált elmenekülni a helyszínről, de mintegy 2 kilométerre a helyszíntől, a győzelmi oszlop közlében elfogták. A férfi állítólag a Tiergarten parkban próbált volna elbújni. A német hatóságok egyelőre nem közöltek részleteket, de azt igen, hogy nem a lengyel férfi vezette a járművet.

A Die Welt azt írja, egyre több jel utal arra, hogy a teherautó letartóztatott sofőrje pakisztáni. A lap szerint a gázoló egy 23 éves pakisztáni menekült volt, aki az idén február 16-án kért menedékjogot Németországban. Az illető állítólag ismert volt a rendőrség előtt alvilági kapcsolatai miatt. Nem tudni ugyanakkor, hogy kapcsolatban állt-e szélsőséges csoportokkal.

Német lapok szerint a férfi a tempelhofi üres reptéren létrehozott menekültszállásra volt bejelentve, itt a rendőrség hajnalban razziát is tartott. A Berliner Zeitung szerint afgán állampolgárokat kérdeztek ki tanúként, de nem vettek őrizetbe senkit.

A berlini rendőrség az éjjel egy szűkszavú Twitter-bejegyzésében viszont megfogalmazta azt a gyanút is, hogy azt a teherautót, amellyel belerohantak a tömegbe, egy lengyelországi építkezésről lopták el. Ezt megelőzően egy gdanszki szállítmányozási vállalkozó, Ariel Zurawszki a lengyel TVN24-nek nyilatkozva azt mondta, hogy fényképek alapján felismerte a teherautóját, de nem hiszi, hogy az alkalmazásában lévő teherautósofőrnek köze lenne a berlini tragédiához. Szerinte a teherautót ellophatták. Mint mondta, az ő alkalmazottja közel 130 kilós, így aligha oldhatna kereket a tömegben gázolás után.

©

A kamiont hétfőn délután négy óra körül lophatták el Berlinben. A Szcsecinhez közeli Gryfino városban működő lengyel szállítmányozási cég vezetője a lengyel médiának azt mondta, a kamion GPS-adatai szerint ekkor ugyanis többször is beindították a járművet, a lengyel média szerint pedig ez azt jelentheti, hogy ekkor próbálták meg ellopni a kamiont. A jármű végül este háromnegyed 8-kor hagyta el végleg az állomáshelyét – a kamion hétfő reggel óta egy berlini cég előtt parkolt, és úgy volt, hogy rakományát, az Olaszországból hozott acélszerkezeteket kedden reggel fogják kirakodni.

A vállalkozó utoljára hétfőn délben beszélt a teherautósofőrrel, aki az unokatestvére volt, és akivel hétfő délután négy óra után nem is tudott kapcsolatba lépni. Zurawszki elmondta, hogy a német rendőrség már kapcsolatba lépett vele.

A rendőrség vizsgált egy gyanús csomagot a támadás közelében, emiatt lezárták az utat, de kiderült, hogy csak egy hálózsák volt.

Az eset háttere egyelőre tisztázatlan. A Die Welt közölte, hogy a hatóságokhoz az utóbbi napokban több értesülés eljutott egy berlini karácsonyi vásár ellen készülő támadásról.

©

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Ed Sheeran lett az évtized előadója Nagy-Britanniában

Ed Sheeran lett az évtized előadója Nagy-Britanniában

Haza akarnak toloncolni egy 16 éves magyar lányt a kanadai hatóságok

Haza akarnak toloncolni egy 16 éves magyar lányt a kanadai hatóságok

Wifit épít 1,37 milliárdért a 4iG

Wifit épít 1,37 milliárdért a 4iG

Hobbijuk a Depeche Mode: a világ legfanatikusabb rajongótábora

Hobbijuk a Depeche Mode: a világ legfanatikusabb rajongótábora

Februárban térhet vissza a magyar válogatott kulcsjátékosa

Februárban térhet vissza a magyar válogatott kulcsjátékosa

Mi lesz a fonttal, ha Boris Johnson veszít?

Mi lesz a fonttal, ha Boris Johnson veszít?