szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tagadja, hogy köze lenne a berlini merénylethez az a pakisztáni férfi, akit hétfő este fogott el a rendőrség. A Die Welt szerint a rendőrök sötétben tapogatóznak.

A rendőrségnek fogalma sincs, kit keres a Die Welt szerint. A lap rendőrségi tudósítója úgy tudja, a hatóságok sem DNS-nyomokat, sem azt a fegyvert nem találták meg, amellyel vélhetően azelkövető lelőtte a támadáshoz használt kamion lengyel sofőrjét.

Korábban Peter Frank, a legmagasabb rangú szövetségi ügyész is arról beszélt: kétséges, hogy a letartóztatott férfi, az egyetlen jelenlegi gyanúsított követte el a támadást, amelyben 14 ember halt meg. "Hozzá kell szoknunk a gondolathoz, hogy talán nem ő a tettes" – mondta berlini sajtótájékoztatóján. Hozzátette: kedd estére a hatóságok várhatóan tudni fogják, hogy valóban az elkövetőt fogták-e el, s megemlítette azt is, hogy még mindig nem világos, terrortámadás történt-e.

Holger Münch, a szövetségi bűnügyi nyomozóiroda vezetője is arról beszélt: "kérdőjeles", hogy a támadó iszlamista, az pedig, hogy terrortámadás történt, egyelőre csupán spekuláció. Megjegyezte: ez a feltételezés abból indul ki, hogy a nyári, nizzaihoz hasonló módon követték el a berlini merényletet.

Kétségek

Ugyancsak a Die Welt írta korábban azt magas rangú rendőrségi forrásokra hivatkozva, hogy az elfogott 23 éves pakisztáni menekült férfi nem az, aki behajtott a Breitscheidplatzon lévő karácsonyi vásárba hétfő este.

A férfit a terrortámadás után, két kilométerrel arrébb, a Tiergarten parkban fogták el, kihallgatása során pedig tagadta, hogy köze lett volna a merénylethez. A férfi ruháin vérnyomokat sem találtak, bár a lengyel kamionsofőr meggyilkolása miatt az elkövetőnek valószínűleg vannak vérnyomok a ruháin.

Korábban a Die Welt arról írt, hogy a merénylettel eddig gyanúsított férfi egy idén nyáron történt nemi erőszak ügyében is érintett lehet, neve ezzel kapcsolatban szerepel a német tartományi rendőrségek közös adatbázisában, az INPOL-adatbázisban is.

A német belügyminiszter, Thomas de Maiziere kedd déli sajtótájékoztatóján még megerősítette, hogy a gyanúsított pakisztáni, és 2015 szilveszterén érkezett Németországba, majd 2016 februárjában tűnt fel Berlinben. A férfi menekültügyi eljárása még nem zárult le, így még nem kapott menekültstátuszt. A terrorizmussal kapcsolatos adatbázisokban eddig nem szerepelt a neve.

Merkel kimondta, hogy terrortámadásról van szó

Hillary Clintonra a legújabb adatok szerint 65,5 millió amerikai szavazott, s ezzel a női elnökjelölt megelőzött minden korábbi fehér férfi indulót. Az egyetlen elnökjelölt, akire ennél is többen szavaztak, az Barack Obama volt, aki 2008-ban 69,3 millió szavazatot gyűjtött.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!