szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A német kancellár óvatosan fogalmazott, de kimondta, hogy terrortámadás volt a hétfő esti berlini merénylet. A gyanúsított egyelőre egy fiatal pakisztáni menekült, de sajtóértesülések szerint nem ő az igazi elkövető, és a német rendőrség sem erősítette meg, hogy ő lenne az.

A mostani állás szerint abból kell kiindulni, hogy ez egy terrortámadás volt – jelentette ki Angela Merkel német kancellár kedden a hétfő esti berlini karácsonyi vásár elleni támadásról. A kedd reggeli közlések szerint a támadásban 12-en meghaltak és 48-an megsérültek, köztük a berlini kórház közlése szerint 14-en súlyosan.

A kancellár, aki kedden a támadás után először szólalt meg sajtótájékoztatóján, megemlékezett az áldozatokról, majd megköszönte a mentőknek, a rendőröknek, a tűzoltóknak és az orvosoknak a munkáját, és azt mondta, nagyon bízik a nyomozókban, akik este óta dolgoznak az ügyön. Mint mondta, "ez egy nagyon nehéz nap", és mint millióan mások, őt is megrázták az események és nagyon szomorú. "Tizenkét ember, aki tegnap még köztünk volt, akik örültek a karácsonynak, akiknek tervei voltak az ünnepekre, már nincsenek köztünk" - mondta.

Merkel bejelentette, beszéde után összeül a biztonsági tanács, ahol tájékozódnak a fejleményekről és döntenek a következményekről is, a továbbiakban pedig amikor szükséges, újra összeülnek majd. Közölte, ezt a kimondhatatlan tettet olyan súlyosan kell megbüntetni, amennyire a törvény csak engedi.

©

"Én is azt kérdezem magamtól, hogy ahol ártatlanok vannak, ahol az életet ünnepeljük, ott hogy lehet ilyen cselekedetet elkövetni? És erre nincs egy egyértelmű válaszom" – tette hozzá. "Nem akarunk azzal együtt élni, hogy a gonoszaktól való félelem megbénít minket" – mondta Merkel, aki hozzátette, a karácsonyi vásárokról sem akar lemondani. Merkel kijelentette, meg fogják találni az erőt ahhoz, hogy úgy éljenek, ahogyan Németországban akarnak: szabadon, együtt és nyíltan.

A kancellár kitért arra is, hogy egy menekült lehetett az elkövető – mint mondta, nehéz lesz elviselni, ha kiderül, egy olyan ember követte el ezt a támadást, aki védelmet és menedéket kért Németországban, de ha így lesz, az különösen azokat a németeket érinti majd rosszul, akik a menekülteket segítik, és azt a sok embert, akiknek védelemre van szüksége, és akik be akarnak illeszkedni Németországban.

A kancellár azt is mondta, délután meglátogatja a merénylet helyszínét és lerója kegyeletét.

Később Thomas de Maiziere német szövetségi belügyminiszter is arról beszélt: kétségtelen, hogy terrortámadás volt, ami történt.

Berlin szocialista polgármestere, Michael Müller azt mondta, ez megint egy merénylet az egész szabadságunk és életünk ellen, és bármelyikünk érintett lehetne. Este a Brandenburgi kapunál lesz megemlékezés és gyertyagyújtás.

A lengyel kamionsofőrt is megölték

Közben kiderült, a kamionsofőrt is agyonlőtte még hétfőn az a férfi, aki aztán behajtott Nyugat-Berlin központjába egy forgalmas karácsonyi vásárba a Breitscheidplatzon. Mint kiderült, a kamion tulajdonosa, egy lengyel szállítmányozási cég vezetője hétfő délután 4 után már nem tudott kapcsolatba lépni alkalmazottjával, aki egyben az unokatestvére is volt.

©

A cégvezető szerint a kamion GPS-adataiból az látszik, hogy ekkor valaki többször megpróbálta beindítani az egy berlini cég székhelye előtt parkoló kamiont, amely Olaszországból vitt acélszerkezeteket Berlinbe, és úgy volt, hogy csak kedd reggel pakolnak majd le róla. A parkolóból végül hétfő este háromnegyed 8 körül hajtott el már valószínűleg a tettes.

Eszerint a lengyel kamionsofőrt találták meg az anyósülésen holtan a támadás után, így ő is a támadó egyik áldozata, és nem tettestárs. A szállítmányozási cég vezetője azt nyilatkozta, hogy a rendőrség megkereste őt, és egy kép alapján azonosította is az unokatestvérét. Mint mondta, a kép nagyon megrázó volt. A meggyilkolt férfi házas volt, és volt egy 17 éves lánya.

A berlini Charité kórház közölte, jelenleg 14-en vannak súlyos állapotban a támadás sérültjei közül.

A gyanúsított egy pakisztáni férfi, de nem biztos, hogy ő a tettes

A Die Welt először arról számolt be, hogy az elkövető egy 23 éves pakisztáni férfi, aki 1993. január elsején született a pakisztáni Turbatban, Németországba pedig menekültként érkezett, idén júniusban kapott tartózkodási engedélyt. A férfi az üres tempelhofi reptér egyik hangárjában kialakított menekültszálláson élt, itt a rendőrség keddre virradóra razziát is tartott – ennek során négy afgán menekültet ki is hallgattak tanúként, de nem vettek őrizetbe senkit. A gyanúsított pakisztáni férfi David, illetve Navid/Naved B. néven is ismert volt, de sajtóhírek szerint a hatóságok nem tartották nyilván iszlamistaként, csak kisebb bűncselekmények miatt került eddig összütközésbe a hatóságokkal.

Az őrizetbe vett férfi azonban tagadta, hogy ő lett volna az elkövető, és német sajtóértesülések szerint a rendőrségi vizsgálatok is őt igazolták: nem voltak vérnyomok a ruháin, és a lengyel kamionsofőrrel végző fegyvert sem találták meg nála. Eszerint az igazi tettes még szabadlábon van és fegyver is lehet nála. A rendőrség ezt eddig nem erősítette meg, de annyit már közöltek, hogy folytatják a nyomozást, és elképzelhető, hogy nem a pakisztáni férfi vezette a kamiont.

Magyarok is érintettek lehetnek

Magyarországról Orbán Viktor miniszterelnök és Szijjártó Péter külügyminiszter is részvétet nyilvánított és üzenetet küldött Berlinbe, a külügyminisztérium információi szerint azonban a berlini magyar nagykövetségnél hárman is jelezték, hogy nem találják a rokonukat.

Ha valaki nem találja Berlinben élő ismerősét, rokonát, az a nagykövetség ügyeletén jelezheti ezt, de a berlini rendőrségnél is lehet érdeklődni! A Telekom és a Vodafone azzal próbál segíteni, hogy a roaming-hívások esetén 10 ezer forintig jóváírják a díjakat a Németországban tartózkodó ügyfeleiknek.

©

Azt azonban már most tudni lehet, hogy a megtámadott vásárban volt magyar lángosos és kürtőskalácsos is, de ők nem azon a részen voltak, ahol a kamion a tömegbe hajtott.

A külügyminisztérium most azt tanácsolja a Németországba készülőknek, hogy regisztrálják magukat a konzuli szolgálatnál és legyenek óvatosak a forgalmas helyeken, tömegrendezvényeken.

Világszerte több biztonsági intézkedést vezettek be, Magyarországon a Belügyminisztérium közölte, hogy a bevásárlóközpontokban és a karácsonyi vásároknál is megnövelik a rendőri jelenlétet, és a TEK is újra járőrözni fog.

Pintér több rendőrt küld a plázákhoz, vásárokhoz

Nem módosítják az itthon jelenleg hatályban lévő 3-as, azaz közepes terrorfenyegetettségi fokozatot, de Pintér Sándor belügyminiszter a bevásárlóközpontokban és a karácsonyi vásároknál növeli a rendőri jelenlétet, újra járőrözni fog a TEK is - közölte a Belügyminisztérium.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!