szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Fekete-tengerbe zuhant repülő feketedobozait még keresik. A roncs több darabjára huszonhét méter bukkantak rá.

Folytatták a kutatás hétfőnt a vasárnapi légi szerencsétlenség helyszínén Oroszországban. Az orosz védelmi tárca Tu-154-es gépén 84 utas és 8 fős legénység volt, amikor a Fekete-tengerbe zuhant Szocsinál.

A Szíriába tartó repülő fedélzetén katonák, a hadsereg Alekszandrov együttese, újságírók és egy ismert segélymunkás ült. A gép röviddel azután tűnt el vasárnap a radarképernyőről, hogy felszállt Szocsi repülőteréről.    

A hatóságok a katasztrófa okának megállapításán dolgoznak, a merénylet lehetősége az első információk szerint kizárható.

A gép darabjait 27 méteres mélységben találták meg, a parttól körülbelül 1,7 kilométernyire – mondta Rimma Csernova, a szocsi mentőszolgálatok szóvivője. Hozzátette: a búvárok a roncsok elhelyezkedésének és méreteinek meghatározásán dolgoznak.

Az első roncsokat még vasárnap megtalálták. Igor Konasenkov, a védelmi minisztérium szóvivője azt mondta, hogy a gép darabjai nagyjából 500 méteres sugarú körzetben szóródtak szét.

A Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) szerint a baleset feltételezett okai között szerepel az "idegen test behatolása a hajtóműbe, az energiavesztést okozó, rossz minőségű üzemanyag..., pilótahiba, illetve a repülőgép műszaki meghibásodása".

Megtalálták a parancsnok holttestét

Hétfő délutánig tizenegy holttestet találtak – közölte a hadsereg. Tíz emberi maradványt azonosításra Moszkvába szállítottak, a hozzátartozóktól már megkezdték a DNS-mintavételt.

Egy rendvédelmi illetékes közölte hétfő este a TASZSZ orosz hírügynökséggel, hogy búvárok a felszínre hozták a repülőgép parancsnokának holttestét is. "A törzs nagyobb darabjai között még egy holttestet találtak. A partra szállítás közben az egyenruháján lévő rangjelzésből állapították meg, hogy ő Roman Volkov, a gép parancsnoka" – mondta a neve elhallgatását kérő forrás. Hozzátette: további 70 emberi maradványt emeltek a felszínre.

A mentésben részt vesznek az orosz parti őrség hajói is. Az abház mentőszolgálatok a sötétség beálltával felfüggesztették a kutatást, amit kedden folytatnak.

A mentés területét 15 szektorra osztották fel, hétfő estig hét szektorban teljesen átvizsgálták a tengerfeneket - közölte a védelmi minisztérium sajtóosztálya.

Az orosz védelmi tárca hétfőn cáfolta azokat a névtelen forrásokra hivatkozó híreszteléseket, amelyek szerint egyes holttesteken mentőmellényeket találtak volna. "Ez kitaláció, nem felel meg a valóságnak" – közölték.

A gép a szíriai Latakia melletti orosz légitámaszpontra tartott, ahol az Alekszandrov együttes koncertet adott volna az ott szolgálatot teljesítő katonáknak.

Moszkvában hétfőn, a nemzeti gyász napján az Alekszandrov együttes próbaterménél több százan helyeztek el virágokat.

A lezuhant gépen ülő újságíróknak a moszkvai Osztyankino tévétoronynál rögtönöztek emékhelyet.
©
A szocsi repülőtéren is van egy emlékhely a gép utasainak Jelizaveta Glinka, a Fair Help (Méltányos Segítség) nemzetközi segélyszervezet orosz munkatársának fényképével.
©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Pécsi virológusok: Olyanoknál azonosították a koronavírus brit mutációját, akik nem utaztak

Pécsi virológusok: Olyanoknál azonosították a koronavírus brit mutációját, akik nem utaztak

Totálisan kirabolták, de jelen van az 1956-os Intézet

Totálisan kirabolták, de jelen van az 1956-os Intézet

Szerbiába már szombaton jön egymillió kínai vakcina

Szerbiába már szombaton jön egymillió kínai vakcina