szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Donald Trump szerint nem igaz, amit az NSA állít.

A Vlagyimir Putyin orosz elnök megbízásából dolgozó hackerek befolyásolhatták az amerikai elnökválasztási kampányt – állítja az amerikai hírszerzés. A Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) jelentésének nem titkosított részeit nem sokkal az után közölték, hogy a hivatal vezetői tájékoztatták Donald Trump megválasztott amerikai elnököt vizsgálatuk eredményéről.

A leendő elnök a New York-i Trump-toronyban lévő főhadiszállásán találkozott a hírszerzés vezetőivel, James Clapperrel, a hírszerző ügynökségek csúcsvezetőjével, John Brennan CIA-igazgatóval, Mike Rogers admirálissal, a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) vezetőjével és James Comey FBI-igazgatóval.

Donald Trump megválasztott amerikai elnök konstruktívnak nevezte a hírszerzés vezetőivel pénteken lezajlott találkozóját, de hangsúlyozta, hogy véleménye szerint semmiféle hackertámadás nem volt hatással a választási eredményekre. Közölte, hogy a Republikánus Országos Bizottság (RNC) ellen is megkíséreltek számítógépes támadásokat, de ezeket sikerült meghiúsítani, mert "az RNC-nek erős számítógépes védelmi rendszere van".

Ez ellentmond az NSA jelentésének, amely azt állítja: a Kreml jobban kedveli Trumpot, mint ellenfelét, és ennek több formában is hangot adott. Más kérdés, hogy éppen James Comey volt az, aki a kampány finisében nyitotta meg a Trump ellen induló Hillary Clinton levelezését vizsgáló ügyet, ami szintén negatívan befolyásolhatta a demokrata politikus választási esélyeit annak ellenére, hogy az elnökválasztás előtt mindössze két nappal azt közölte az FBI igazgatója: mégsem indul bűnvádi eljárás ellene.

Trump – akinek a megválasztását éppen ma hitelesítette az amerikai kongresszus annak ellenére, hogy a képviselőház több tagja aggodalmának adott hangot a hackervádak miatt, bejelentette azt is, hogy beiktatása után speciális csapatot állít össze, amelynek kilencven napon belül tervet kell előterjesztenie a számítógépes támadások elleni hatékony küzdelemre. Leszögezte továbbá, hogy az Egyesült Államok biztonságának megőrzése érdekében alkalmazott módszerek, eszközök és taktikák nem képezhetik nyilvános viták tárgyát, hiszen ezzel csak azoknak használnának, akik kárt akarnak okozni az országnak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Koronavírus miatt került kórházba a pécsi polgármesteri hivatal egy dolgozója

Koronavírus miatt került kórházba a pécsi polgármesteri hivatal egy dolgozója

Több mint tízezren álltak az ünnepen a színművészeti hallgatói mellé

Több mint tízezren álltak az ünnepen a színművészeti hallgatói mellé

Egyre jobban aggódnak a kereskedők: szigorításokat akarnak az üzletekben

Egyre jobban aggódnak a kereskedők: szigorításokat akarnak az üzletekben