szerző:
hvg.hu

Az aláírók szerint a Putyinnal való szorosabb együttműködés súlyos következményekkel lehet a Nyugatra.

Számos közép- és kelet-európai vezetőt aggasztja, hogy a megválasztott amerikai elnök túlságosan elnéző lesz a putyini Oroszországgal, sőt, akár alkut is köthet vele. Ezt tükrözi az a 17 jelenlegi és volt politikus által aláírt nyílt levél, amelyről a The Washington Post számol be, és amely arra kéri Donald Trumpot, kétszer gondola meg, mielőtt a rossz oldalra áll. A levelet többek között  Roszen Plevneliev bolgár elnök, Traian Basescu volt román államfő, Toomas Hendrik Ilves volt észt elnök vagy Carl Bildt volt svéd miniszterelnök. A dokumentumot két magyar is szignálta, Eörsi Mátyás volt szabaddemokrata külpolitikus és Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő.

A transzatlanti elkötelezettségű aláírók üdvözlik Trump megválasztását, reményüket fejezik ki, hogy ezzel is erősödik majd Európa és Amerika kapcsolata, ugyanakkor úgy látják, egy Putyinnal való szorosabb együttműködés súlyos következményekkel lehet a Nyugatra. Hangsúlyozzák, hogy Amerika nem lazíthat az Ororszországgal szembeni szankciókon, nem fogadhatja el hallgatólagosan a Krím bekebelezését, ez ugyanis gyengítené az Amerika-barát ukrán erőket, gazdaságilag destabilizálná a térséget és a szélsőséges, Nyugat-ellenes politikusokat segítené.

Putyin nem lehet a Nyugat szövetségese, nem megbízható nemzetközi partner, az orosz politika mindenki számára veszélyesebb hellyé tették Európát – érvelnek a nyílt levél szerzői. "Még ha tető alá hoznak is egy megállapodást, Oroszország valószínűleg folytatná az európai demokráciák aláásását számos aljas eszközzel, kibertámadásokkal, gazdasági és energiaügyi nyomásgyakorlással, kémkedéssel, pszichológiai hadviseléssel, dezinformációkkal és vesztegetésekkel."

Sok bizonyíték van arra, hogy az Amerika-barát európaiak aggodalmai megalapozottak, teszi hozzá a The Washington Post, utalva Trump NATO-ellenes kijelentéseire vagy arra, hogy a megválasztott elnök Putyinnal együtt kívánja rendezni a szíriai válságot.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!