szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A világ legbecstelenebb emberi lényeinek nevezte Donald Trump az újságírókat, akik szerint kevesebben voltak a beiktatásán, mint elődjéén. Egy biztos: a szombati Trump-ellenes tüntetés több embert hozott lázba, mint a pénteki parádé.

Donald Trump ismét nekitámadt a sajtónak: az új amerikai elnök ezúttal azokat a híreket kifogásolta, amelyek szerint jóval kevesebben vettek részt a beiktatásán, mint ahányan nyolc éve elődje, Barack Obama eskütételét követték.

A világsajtót bejárta az a két kép, amelyen jól látszik a különbség: amíg Obamát sűrű tömeg köszöntötte a National Mall parkban, most ennél jóval kevesebben voltak.

Az amerikai elnök ezt másképp látta. Trump a CIA-nál tett szombati látogatásán azt nyilatkozta: „egymilliós, másfél milliósnak” látszott a tömeg, bármit is mondanak az újságírók.

Akik mellesleg szerinte a „világ legbecstelenebb emberi lényei”, akik nem átallottak azt írni, hogy a beiktatáson mindössze 250 ezren vettek részt, miközben a Kapitóliumnál lezajlott beiktatást és az azt követő beszédét sajtófőnöke szerint „soha nem látott tömeg” hallgatta.

Az is lehet persze, hogy beleszámolta azokat is, akik beiktatása idején épp ellene tüntettek az amerikai fővárosban.

Amíg a frissen beiktatott elnök Langley-ból átkozta az őt keményen bíráló médiát, Washingtonban valóban csaknem milliós tömeg gyűlt össze – hogy ellene tiltakozzon.

©

A demonstráció a Nők Menete nevet kapta, a résztvevők – nőjogi csoportokkal az élen – Trump nőellenes megnyilatkozásai tiltakoztak. Kiadott üzenetükben arról írtak: A nők menete azt az egyértelmű üzenetet küldi új kormányzatunknak és a világnak is már az első napon, hogy a női jogok emberi jogok.

A szervezőbizottság öttagú tiszteletbeli elnökségében olyan ismert személyiségek foglalnak helyet, mint a hetvenes évekből ismert Angela Davis polgárjogi harcos, Harry Belafonte színész vagy Gloria Steinem, az amerikai feminista mozgalom képviselője. A tüntetésen részt vett Ashley Judd, Scarlett Johansson, de Michael Moore filmrendező is felszólalt.

Washington mellett több amerikai nagyvárosban is megrendezték a Nők menetét, de a világ számos nagyvárosában is tüntettek szombaton Trump ellen.

©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elek István: Az ellenzéki ajánlat, 4. rész

Elek István: Az ellenzéki ajánlat, 4. rész

Újabb 1,7 milliárd forintos közbeszerzést nyert Nemesi Pál kormánybiztos cége

Újabb 1,7 milliárd forintos közbeszerzést nyert Nemesi Pál kormánybiztos cége

Akkor jött az újabb gyárbezárás, amikor még az előzőt sem heverte ki Ózd

Akkor jött az újabb gyárbezárás, amikor még az előzőt sem heverte ki Ózd