szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Egyesült Államokban valóban működik a demokrácia: a hivatalba lépett elnök rendeletét már négy szövetségi állam bírósága függesztette fel, miközben az emberek ismét utcára mentek, hogy tiltakozzanak a muzulmánok diszkriminációja ellen.

Három további szövetségi állam bírósága követte a New York-i példát, és felmentést adtak a hatóságoknak, hogy kiutasítsák azokat az utazókat, akiket érint Donald Trump pénteki rendelete. Az elnök hét muzulmán ország állampolgárainak befogadását függesztette fel. Massachusetts, Virginia és Washington állam bírósága is közzétette döntését.

A New York-i bíróság szombaton sürgős eljárással döntött a két iraki állampolgárt képviselő Amerikai Polgári Szabadságjogok Szövetségének beadványáról. Hamid Háled Dervis és Hejdar Szamír Abdel-Halek as-Saui korábban érvényes amerikai beutazási engedélyt kaptak, meg is érkeztek a repülőtérre, de ott a friss rendelet alapján őrizetbe vették őket.

Ann Donelly bíró döntésében leszögezte, hogy a Trump-rendelet ellenére azokat, akik már megérkeztek a hét országból az Egyesült Államok területére, ideiglenesen nem szabad deportálni. Ez vonatkozik azokra is, akik a bírósági döntés meghozatalakor már úton voltak.

A bírósági döntés nem vonatkozik automatikusan a rendeletben felsorolt valamennyi országból érkezőkre. Ideiglenesen csak azok maradhatnak amerikai területen, akiknek érvényes vízumuk van, és törvényes indokaik vannak az országban való tartózkodásra.

Az Egyesült Államok belbiztonsági minisztériuma egyúttal közleményben tudatta, hogy a bírósági döntéseket összeegyeztetik a rendelettel, hogy megbizonyosodjanak róla, csak azok lépnek be az országba, akik nem jelentenek fenyegetést az amerikaiakra.

Országszerte éjt nappallá téve dolgoztak a jogászok, hogy segítsenek azoknak, akiket a repülőtereken feltartóztattak. Több mint száz esetről tudnak.

A jogi kihívások ellenére Trump rendeletének támogatói úgy értékelték, hogy a kormány rendelkezik azokkal a jogkörökkel, amely lehetővé teszik, hogy betartassák az elnök által aláírt dokumentumot. „Jobb biztonságban lenni, mint bocsánatot kérni” – mondta Jessica Vaughan, aki a Bevándorlási Kutatások Központjának igazgatója. A washingtoni intézmény a politikai tudományok egyik konzervatív csoportosulása.

Mindeközben Washingtonban újabb tüntetésen tiltakoztak az elnöki rendelet ellen, amellyel azonnali hatállyal és meghatározatlan időre felfüggesztette szíriai menekültek befogadását, és 120 napra felfüggesztette hat másik muszlim országból - Irakból, Iránból, Szudánból, Jemenből, Líbiából és Szomáliából - érkező menekültek beutazását az Egyesült Államokba.

Facebook

(null)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!