szerző:
MTI / hvg.hu

Tüzet nyitott egy rátámadó férfira egy francia katona a párizsi Louvre épületénél. A katona könnyebben, a támadó súlyosan megsérült. A miniszterelnök szerint terrorakció történt.

A párizsi rendőrség beszámolója szerint a férfi hátizsákkal a hátán akart bemenni a múzeum alatti ajándékboltba. A BFM francia híretelevízió szerint késsel próbált a katonára támadni. Más források azt közölték, hogy a férfinál két bozótvágó kés volt, és "Allahu akbar" kiáltást hallatott.

Az egyenruhás lábon, illetve hasba lőtte a támadót, aki súlyosan sérült.

Tűzszerészek is érkeztek a helyszínre. A támadó táskájában nem találtak robbanószert.

A rendőrség szerint a férfi az egyedüli támadó, ám egy további embert is őrizetbe vettek, mert gyanúsan viselkedett.

©
©

 Bernard Cazeneuve francia miniszterelnök kijelentette: láthatóan "terrorista jellegű támadás" történt a Louvre-nál. Pierre-Henry Brandet, a francia belügyminisztérium szóvivője pedig arról tájékoztatta a nyilvánosságot, hogy egyelőre sem a támadó személyazonossága, sem állampolgársága nem ismert.

A múzeum környékét lezárta a rendőrség, az épületben tartózkodókat zárt helyiségekbe küldik. A Financial Times kínai kiadásának szerkesztője a Twitteren tett közzé képeket, amelyeken az látszik, hogy a turistákat a földre ültetik. Egy benn ragadt kínai turistától azt is megtudta, hogy a múzeum biztonsági szolgálata átkutatja a látogatók táskáit.

A francia belügyminisztérium is megerősítette, hogy súlyos biztonsági esemény történt a Louvre-nál.

A múzeumot kiürítették, a környékét és a környékbeli metrómegállókat lezárta a rendőrség.

Michel Cadot párizsi prefektus a helyszínen elmondta, hogy a férfinak egyértelműen támadó szándéka volt, a támadás közben azt kiabálta, hogy "Allahu akbar!", de az egyelőre nem állapítható meg, hogy terrortámadás történt-e, a férfi motivációi nem ismertek.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
275 milliárd forintot utaltak Magyarországra a tartósan külföldön élők

275 milliárd forintot utaltak Magyarországra a tartósan külföldön élők

Kína "agresszív gazdasági terjeszkedését" bírálta az amerikai alelnök

Kína "agresszív gazdasági terjeszkedését" bírálta az amerikai alelnök

Vizsgálja az ombudsman a genderszak megszüntetését

Vizsgálja az ombudsman a genderszak megszüntetését

Csúnya vereségbe futott bele a Fradi

Csúnya vereségbe futott bele a Fradi

Több mint 230 milliárdot költhet Budapest a 3-as metró felújítására

Több mint 230 milliárdot költhet Budapest a 3-as metró felújítására

Éneklés után győzelemmel folytatta Hosszú Katinka

Éneklés után győzelemmel folytatta Hosszú Katinka