szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Tizenhárom napos rendőrségi őrizet után az isztambuli vizsgálóbíró hétfőn vizsgálati fogságot rendelt el Deniz Yücel török származású német újságíró ellen – jelentette a Die Welt című lap, amelynek tudósítóként dolgozott a férfi.

Deniz Yücelt azzal gyanúsítják a török hatóságok, hogy terrorista propagandát terjesztett és lázadást szított a lakosság körében – írja a német lap, amely szerint a vizsgálati fogságot mindkét vádpont szerint elrendelték.

Sigmar Gabriel német külügyminiszter élesen bírálta az ankarai hatóságok eljárását a német-török kettős állampolgárral szemben. "Ez egy túlzottan szigorú, és ezért nem megfelelő döntés volt" – hangsúlyozta. "Nem veszi figyelembe a demokrácia nagy becsben tartott értékét, a sajtó- és véleménynyilvánítás szabadságát, sem azt, hogy Deniz Yücel önként jelentkezett a török igazságügyi hatóságoknál, és késznek mutatkozott a teljes együttműködésre a nyomozati eljárásban" – tette hozzá.

Gabriel úgy fogalmazott, hogy "nehéz idők köszöntöttek be a török-német viszonyban". Mindent megtesznek azért, hogy Deniz Yücel hamar visszanyerje szabadságát, az eljárás pedig jó véget érjen – ígérte.

Törökországban a vizsgálati fogság akár öt évig is eltarthat. Yücel az első német újságíró, aki ellen vizsgálati fogságot rendeltek el mióta Recep Tayyip Erdogan török államfő hatalmon van.

Yücel február 14-én önként jelentkezett az isztambuli rendőrségen, mivel körözést adtak ki ellene a helyi hatóságok. Yücel 2015 májusától dolgozott a Weltnek törökországi tudósítóként. Ankara nem akkreditálta, de török állampolgársága miatt törvényesen dolgozhatott az országban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Figyelmeztet a Nébih: Ne vegyen be senki állatgyógyszert a koronavírus ellen

Figyelmeztet a Nébih: Ne vegyen be senki állatgyógyszert a koronavírus ellen

Kína szerint mindenhol be kellene vezetni a QR-kódos személyellenőrzést, hogy újra lehessen utazgatni

Kína szerint mindenhol be kellene vezetni a QR-kódos személyellenőrzést, hogy újra lehessen utazgatni

Gyártási hiba árnyékolja be az AstraZeneca vakcinájának hatásosságát

Gyártási hiba árnyékolja be az AstraZeneca vakcinájának hatásosságát