szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Hivatalos bejelentést tett májusban esedékes oroszországi látogatásáról a Fülöp-szigeteki elnök, aki a vizittel kapcsolatban kitért arra is, hogy milyen csinosak az orosz nők.

Rodrigo Duterte, a délkelet-ázsiai ország államfője mások mellett orosz kollégájával, Vlagyimir Putyinnal találkozik majd. A május 25-i látogatásra elkíséri Oscar Lactao, a fegyveres erők központi parancsnokságának altábornagya is.

"Azt mondtam Lactaónak: ráadásul az orosz nők nagyon csinosak, legalább ezért gyere velem (Moszkvába)" – idézte Duterte csütörtök esti nyilatkozatát a CNN Filipinas hírtévé. A Fülöp-szigeteki elnök látogatásáról szólva kitért a Moszkva által felajánlott támogatásra is. "Az oroszok azt mondták nekem: mindenünk van, ami kellhet, csak gyere ide" – fogalmazott.

Duterte 2016 júniusi hatalomra kerülése óta Manila kezd eltávolodni hagyományos szövetségesétől, az Egyesült Államoktól, és helyette Kínához és Oroszországhoz közeledik védelmi, diplomáciai és gazdasági téren egyaránt. A Washingtonnal fenntartott viszony romlásához hozzájárult a Fülöp-szigeteki államfő kíméletlen és az Egyesült Államok tiltakozását kiváltó drogellenes háborúja is, amelynek során már több ezren meghaltak.

Tavaly decemberben a Fülöp-szigeteki államfő Oroszországba küldte Delfin Lorenzana védelmi minisztert és Perfecto Yasay Jr.-t, a külügyi tárca vezetőjét, akik egyebek mellett egy esetleges fegyvervásárlás lehetőségét térképezték fel, miután egy amerikai szenátor kilátásba helyezte, hogy Washington a vitatott drogháború miatt meg fogja akadályozni gépkarabélyok eladását Manilának.

Igor Kovajov, Oroszország manilai nagykövete januárban közölte, hogy Moszkva kész szélesíteni együttműködését a Fülöp-szigetekkel többek között a közlekedési, energia- és telekommunikációs szektorban is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!