szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az aktivisták mellett elfogták a Novaja Gazeta két újságírónőjét és a lap fotóriporterét is.

Moszkvai és szentpétervári feministákat állítottak elő az orosz hatóságok szerdán, mert a nemzetközi nőnap alkalmából a Kreml területén tiltakoztak.

Az orosz médiában megjelent beszámolók szerint a biztonságiak hét aktivistát, köztük a Novaja Gazeta című független napilap két újságírónőjét állították elő. Elvezették az újság fotóriporterét is.

A zöld füstfáklyákat meggyújtó feministák a Kreml falának a Sándor-kert felé eső szakaszán molinót akasztottak ki, amelyen azt követelték, hogy vessenek véget a "200 éve tartó férfiuralomnak". Az aktivisták az elnöki hivatalnak is otthont adó erőd területén felmutatott posztereiken azt is követelték, hogy Oroszországban "minden hatalmat" a nők kapjanak meg, valamint hogy az államfői és egyházfői hivatalt is a "szebbik nem" képviselői töltsék be.Az RBK gazdasági lap online kiadása szerint az akció résztvevőit később elengedték. Oroszországban a nők napja munkaszüneti nap. Az ünnep alkalmából Vlagyimir Putyin orosz elnök televíziós köszöntőt mondott, Dmitrij Medvegyev miniszterelnök pedig rendeletben hirdette meg a nőpolitikai nemzeti stratégia kidolgozását. Vlagyimir Putyin elnök videóüzenetet küldött a nőknek.

 

A nap folyamán több városban látványos akciókkal ünnepeltek. A Kreml falára például – még pirkadat előtt – egy Oroszország-alakú, fehér-kék-vörös virágcsokrot vetítettek ki. Az Ukrajnától elcsatolt Krímben egy 18 méteres magasságú "üdvözlőlapot" építettek fel, amelyeken bárki kifejezhette jókívánságait. 

Rosszija 24 hírtelevízió beszámolója szerint több reptéren önkéntesek virágcsokorral fogadták az oda érkező női utasokat, egyes városokban pedig a közlekedési rendőrök ugyanígy köszöntötték a volánnál ülő hölgyeket. A kereskedők és a vendéglősök jelentős árengedményekkel kedveskedtek a lányoknak és az asszonyoknak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Covid-oltásra sietett 200 km/h-val egy 88 éves nyugdíjas

Covid-oltásra sietett 200 km/h-val egy 88 éves nyugdíjas

Most magyarul is megnézheti a kortárs japán filmművészet legjavát

Most magyarul is megnézheti a kortárs japán filmművészet legjavát

Börtönben találták meg egy 11 éves gyilkosság gyanúsítottját

Börtönben találták meg egy 11 éves gyilkosság gyanúsítottját