szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Szenegál orvosai nemzetközi egészségügyi szervezetekhez fordultak segítségért, hogy a szomszédos Gambiában élő kislány életét megmentsék. Végül az Egyesült Államokban operálták meg a 12 éves lányt, és a műtét jól sikerült.

Több mint két kilogrammos daganatot operáltak ki egy 12 éves gambiai kislány szájából amerikai sebészek. Azt mondták, ez volt az egyik legnagyobb tumor, amellyel valaha dolguk volt.

A jóindulatú daganat akadályozta Janet Sylvát az evésben és olyannyira megnehezítette légzését, hogy a szakemberek attól féltek, a kislány egy éven belül meghal, ha nem lépnek közbe. Állapota miatt Janet megszakította iskolai tanulmányait, és egy sálat tekert az arca köré, hogy elrejtse a hatalmas daganatot.

"Saját testének foglya volt" - mondta David Hoffman Staten Island-i sebész, aki tavaly szerzett tudomást Janet állapotáról, miután a Gambiával szomszédos Szenegál orvosai nemzetközi egészségügyi szervezetekhez fordultak segítségért, hogy a kislány életét megmentsék.

Az operációt végül január 16-án végeztek el a New York állambeli North Shore University Hospital vezető plasztikai sebészeként dolgozó Armen Kasabian vezetésével. A 12 órás beavatkozás során nem csupán eltávolították a tumort, hanem újjáépítették a lány állkapcsát a lábából vett csontdarab segítségével.

Az orvosok háromdimenziós képalkotó eljárást alkalmazva készítettek modelleket a páciens szájáról a tumorral együtt, és ezeken gyakoroltak a műtétre. A beavatkozást ingyen végezték el.

Kasabian és Hoffman tisztában voltak azzal, hogy mindössze egyetlen esélyük van, mivel Janet és édesanyja, Philomena csak rövid ideig maradhatnak az Egyesült Államokban.

A szakemberek egyetértettek abban, hogy, ha a kislány az Egyesült Államokban élne, akkor nem fajulhatott volna idáig a helyzet. "Ez nem történhetett volna meg - hangsúlyozta Kasabian. - Ez a tumor három éven át növekedett, és odaát senki sem foglalkozott vele. Itt már akkor megműtötték volna, amikor még kisebb és kezelhetőbb volt".

Janet és az édesanyja a jövő héten repülnek vissza Gambiába. Az Egyesült Államokba szállításukról, elszállásolásukról és vízumukról a Global Medical Relief Fund New York-i civil szervezet gondoskodott.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!