szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Már a jövő héten indítványt tesz rá a helyi parlamentnek Nicola Sturgeon első miniszter.

Jövő héten felhatalmazást kért a skót parlamenttől egy újabb függetlenségi népszavazás kiírásához Nicola Sturgeon, a brit országrészt vezető első miniszter.

A referendumot 2018 ősze és 2019 tavasza között, vagyis még a Brexit előtt lehetne megtartani. A 2018 őszi időpont pedig azért érdekes Sturgeon szerint, mert addigra már világossá válik, milyen feltételekkel lép ki az Egyesült Királyság az Európai Unióból.

A politikus bejelentésének az időzítése is fontos: a napokban szavaz a brit felsőház a Brexit elindítását lehetővé tevő törvénytervezetről. A parlamenti jóváhagyás birtokában Theresa May miniszterelnök akár a héten benyújthatja az EU felé az úgynevezett 50. cikk szerinti kérelmet. A brit tagság ettől az időponttól számítva két évvel szűnik meg.

„Ha kizárnám a népszavazást, akkor egyoldalúan döntenék arról, hogy követjük az Egyesült Királyságot a kemény Brexit felé vezető úton. Ez nem lehet egyszemélyi döntés, erről a skót népnek kell döntenie” – fogalmazott a politikus.

Skócia 2014-ben egyszer már rendezett népszavazást a függetlenségről. Akkor a voksolók 55,3 százaléka a brit unióban maradás mellet foglalt állást. A tavaly júniusi, a britek uniós kilépéséről szóló referendumon viszont a skótok 62 százaléka elutasította az EU-ból való távozás tervét.  

Sturgeon többször beszélt már az újabb népszavazásról, a 2018 őszi időpontról a múlt héten a BBC-nek nyilatkozott. Theresa May viszont minden áron szeretné megakadályozni a szigetország szétesését a Brexit után (vagy inkább miatt). A skót vezetés tervével kapcsolatban pedig nemrég annyit mondott: minden gazdasági érv a függetlenség ellen szól.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Amperek, buli, Manta: vezettük az új Opel Mokka-e villanyautót

Amperek, buli, Manta: vezettük az új Opel Mokka-e villanyautót

Közzétették, mi ellensúlyozta a magyar autógyártás visszaesését

Közzétették, mi ellensúlyozta a magyar autógyártás visszaesését

Új panelt tesz a hírfolyam tetejére a Facebook: jön az oltási kisokos

Új panelt tesz a hírfolyam tetejére a Facebook: jön az oltási kisokos