szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egy tajvani miniszter megerősítette, hogy el tudnák érni Kínát rakétákkal.

Tajvan először jelentette be nyilvánosan csütörtökön, hogy hadserege képes lenne rakétacsapással elérni Kína szárazföldi területét. Feng Si-kuan védelmi miniszter éppen legújabb jelentését mutatta be a parlament előtt, amikor igennel válaszolt egy képviselő azon kérdésére, hogy Tajvan képes-e rakétákkal elérni Kína szárazföldi területét.

Vang Ting-ju, a kérdést feltevő képviselő az AFP francia hírügynökségnek később azt mondta: ez az első alkalom, hogy a miniszter ezt megerősítette. Hozzátette: a tajvani hadsereg rakétáinak hatótávolsága meghaladja az 1500 kilométert. A tajvani védelmi minisztérium korábban már jelezte, hogy robotrepülőgépeket állítottak elő, de eddig soha nem hozták nyilvánosságra azok hatótávolságát.

A védelmi miniszter csütörtöki jelentésében azt hangsúlyozta, hogy egy ellene irányuló támadás esetén Tajvan képes "csapást mérni ellenségének támaszpontjaira, képes felvenni a harcot a tengeren, képes a támadókat megsemmisíteni a Tajvanhoz közeli vizeken, illetve a tajvani partokon".

Tajvan szerint Kína több mint 1500, a sziget ellen irányuló rakétával rendelkezik. A tajvani hadseregben nagyjából 200 ezer katona szolgál, míg Kína mintegy 2,3 millió fős haderővel bír. Feng Si-kuan csütörtökön reményét fejezte ki, hogy a védelmi kiadásokat 2018-ban a GDP 3 százalékára fogják növelni, az idei év 2 százalékával szemben.

Kína Tajvant saját területe részének tekinti, amelyet nem kizárt, hogy egyszer erővel fog ténylegesen visszafoglalni. A szigetnek 1949 óta saját politikai irányítása van.

Többéves közeledés után tavaly ismét fagyossá vált a Kína és Tajvan közötti viszony azt követően, hogy Caj Jing-ven lett az új tajvani államfő, akinek hatalomra kerülése után Peking megszakított minden hivatalos kommunikációt Tajvannal.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Közel tízszeresére ugrott tavaly a Sinopharm-vakcinát beszerző magyar cég árbevétele

Közel tízszeresére ugrott tavaly a Sinopharm-vakcinát beszerző magyar cég árbevétele

Alkotmánybíróság: az állami szervnek pontosan meg kell indokolnia, ha a járványra hivatkozva később válaszol

Alkotmánybíróság: az állami szervnek pontosan meg kell indokolnia, ha a járványra hivatkozva később válaszol

Lövöldözés volt a FedEx indianapolisi telepén, nyolcan meghaltak

Lövöldözés volt a FedEx indianapolisi telepén, nyolcan meghaltak