szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Diplomáciai úton rendezné az Észak-Koreával kapcsolatos válságot Kína. Ezt igyekezett elérni az amerikaiaknál.

Pekingben fogadta a kínai külügyminiszter Vang Ji amerikai kollégáját, Rex Tillersont, aki a találkozó után tartott sajtóértekezleten kijelentette: egyetértettek abban, hogy együtt próbálják kényszeríteni a phenjani vezetést nukleáris és ballisztikus rakétaprogramjának megváltoztatására. Az amerikai külügyminiszter szerint a washingtoni és a pekingi kormány is eltökélt abban, hogy rábírja Észak-Koreát fegyverkezési politikájának módosítására.

Vang Ji a Tillersonnal folytatott tárgyalásokat őszintének, pragmatikusnak és eredményesnek nevezte. Utalt arra, hogy Észak-Korea mellett mindenekelőtt Tajvanról, továbbá a kétoldalú kereskedelemről volt szó.

Donald Trump amerikai elnök pénteken Twitter-bejegyzésben bírálta Kínát, amiért szerinte nem gyakorolt kellő nyomást Phenjanra. Az elnöki üzenethez képest Tillerson jóval békülékenyebb hangot ütött meg, hírügynökségi értékelések szerint mindkét külügyminiszter a nézeteltérések félretételére, illetve az együttműködésre helyezte a hangsúlyt, különös tekintettel Hszi Csin-ping kínai államfő és Donald Trump tervezett közeli, az Egyesült Államokban tartandó csúcstalálkozójára.

Az Észak-Koreával kapcsolatos egyetértésnek különös súlya van annak fényében, hogy egy nappal korábban Szöulban Tillerson még azt hangoztatta, hogy az Egyesült Államok a katonai választ sem zárja ki abban az esetben, ha Észak-Korea az Egyesült Államokat vagy Dél-Koreát fenyegeti.

Pekingben viszont az amerikai külügyminiszter már azt emelte ki, hogy Észak-Koreát fegyverkezési politikájának módosítására, illetve ezzel összefüggésben arra akarják rábírni, hogy hagyjon fel nukleáris fegyverkezési programjával. Tillerson szerint kínai kollégájával egyetértettek a Koreai-félszigeten kialakult helyzet értékelésében, ennek kapcsán pedig abban, hogy közös erőfeszítéseket tesznek mindenfajta katonai konfliktus kirobbanásának megelőzésére. Hasonlóan foglalt állást a kínai külügyminiszter is, aki a kialakult válság békés, diplomáciai rendezését emelte ki.

Vang Ji utalt az Észak-Koreával való tárgyalások újrakezdésének lehetőségére is. Erre vonatkozóan Rex Tilletrson úgy fogalmazott: tárgyalásokra csak akkor kerülhet sor, ha Phenjan felhagy fegyverkezési programjával.

Tillerson látogatása egyben a tervezett kínai-amerikai csúcstalálkozó előkészítését is szolgálta. Donald Trump és Hszi Csin-ping várhatóan jövő hónapban először találkozik egymással, mégpedig Floridában. Értesülések szerint az amerikai külügyminisztert Pekingben fogadja a kínai elnök is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Jamie Cullum csak jövőre, de Tom Jones már idén fellép a VeszprémFesten

Jamie Cullum csak jövőre, de Tom Jones már idén fellép a VeszprémFesten

Egy kicsit mindenféle az új Citroen C5 X

Egy kicsit mindenféle az új Citroen C5 X

Huszonegy bányász rekedt 1200 méter mélyen egy kínai bányában

Huszonegy bányász rekedt 1200 méter mélyen egy kínai bányában