szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A japán parlament alsóháza után a felsőház is elfogadta a császár lemondását lehetővé tevő törvényjavaslatot.

Ez a jogszabály engedélyezi, hogy Akihito átadja a trónt legidősebb fiának, Naruhitónak.

Nagyjából kétszáz évvel ezelőtt fordult elő legutóbb, hogy japán császár lemondott. A lemondás időpontját három éven belül kell eldönteni, de a várakozások szerint Akihito 2018 decemberében, 85. születésnapja körül távozhat a trónról.

A törvénytervezetet kifejezetten Akihitóra írták, hogy a trón örökösei ne követhessék túl könnyen a példáját. A szigort a császári család tagjainak egyre csökkenő száma is indokolja, ami miatt a jövőben kihívást jelenthet a trónöröklés folyamatának biztosítása.

Akihito 1933. december 23-án született. A világ egyik legrégibb dinasztiájának képviselője. Ő az első fia Hirohito császárnak (1901-1989) és Nagako császárnénak (1903-2000), akiknek két fiuk és öt lányuk született.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megvannak az ötös lottó nyerőszámai

Megvannak az ötös lottó nyerőszámai

Közösen kérik az ellenzéki pártok, hogy ne kelljen regisztrálni az oltásra

Közösen kérik az ellenzéki pártok, hogy ne kelljen regisztrálni az oltásra

Tolószékbe kényszerül a cukorbeteg Milos Zeman

Tolószékbe kényszerül a cukorbeteg Milos Zeman