szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az özvegy végül a botrányszag miatt visszakozott.

A Spiegel információi szerint a pénteken elhunyt egykori német kancellár, Helmut Kohl özvegye azt szerette volna, ha Angela Merkel nem szólal fel férje búcsúztatásán. Maike Kohl-Richter csak külföldi méltóságokat kért volna fel a gyászbeszédekre. Közülük az egyik Orbán Viktor lett volna.

Az özvegy végül azért állt el szándékától, mert tudomásul vette, hogy a fellépők ilyen összeállítása botrányt okozna.

Merkel és Kohl viszonya egyébként nem volt felhőtlen: a volt kancellár egyengette ugyan Merkel útját a hatalomba, de a szövetség megszakadt, amikor Kohl pártfinanszírozási botrányba keveredett. Ennek ellenére valószínűleg nagyobb vihart kavart volna, ha az Angela Merkel bevándorláspolitikájával, illetve több fronton az Európai Unióval is élesen szembenálló Orbán búcsúztatja a volt kancellárt.

Kohl búcsúztatását Strasbourgban rendezik az Európai Tanács közleménye szerint. Az ünnepségen végül mégis megszólal Merkel, továbbá Bill Clinton volt amerikai elnök – akinek kormányzása részben egybeesett Kohléval, valamint Emmanuel Macron francia elnök.

A ceremónia után Kohl urnáját a németországi Speyer katedrálisában helyezik végső nyugalomra.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!