szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egy orosz fegyverest megöltek, egy másikat fogságba ejtettek ukrán katonák a Donyec-medencében.

Ukrán katonák semlegesítettek egy szakadár diverziós felderítő csoportot a Donyec-medencei konfliktusövezetben, az összecsapásban a támadók közül kettőt megöltek, köztük egy orosz állampolgárt, négyet fogságba ejtettek, köztük szintén egy orosz állampolgárt - közölte vasárnap a kijevi hadműveleti parancsnokság.

A Facebookon közzétett jelentés szerint az összecsapásban meghalt orosz fegyveres a csoport parancsnoka volt, az oroszországi Kirov városában született. A fogságba ejtettek között is van egy másik orosz állampolgár, aki a délnyugat-oroszországi Altaji területről származik.  A művelet során kézi lőfegyvereket, azaz két-két darab Kalasnyikov gépkarabélyt, golyószórót és mesterlövészpuskát, valamint egy RPG gránátvetőt foglaltak le. 

A parancsnoksági jelentés szerint a szombattól érvényben lévő, úgynevezett aratási tűzszünet első napján ugyan érzékelhetően csökkent a Moszkva által támogatott szakadárok támadásainak intenzitása, az elmúlt napon mégis két ukrán katona halálát okozták. Az elmúlt 24 óra alatt a szakadárok 26-szor nyitottak tüzet ukrán katonák állásaira. A legsúlyosabb helyzet a frontvonal északi szakaszán, Luhanszk térségében volt, ahol 11-szer lőttek a szakadárok, és a minszki egyezményekben tiltott 120 milliméteres aknavetőket is bevetettek. 

A donyecki szakadárok hírügynöksége, a DAN vasárnap az önkényesen kikiáltott Donyecki Népköztársaság "parancsnokságára" hivatkozva azt közölte, hogy az elmúlt 24 órában az ukrán fegyveres erők 19-szer sértették meg a tűzszünetet a megyében. A másik szakadár terület, a Luhanszki Népköztársaság "népi milíciája" vasárnap reggel arról számolt be, hogy egy nap alatt az ukrán hadsereg hétszer sértette meg a fegyvernyugvást a megyében húzódó frontvonal mentén. Kijevhez hasonlóan szintén 120 milliméteres aknavetők bevetésével vádolta a milícia az ukrán fegyveres erőket. Áldozatokról egyik szakadár "népköztársaságból" sem érkezett hír.  

A fegyveres konfliktus békés rendezésére létrehozott háromoldalú - Kijev, Moszkva és az EBESZ képviselőiből álló - minszki összekötő csoport szerdán tartott ülésén támogatásáról biztosította a fegyverszünet életbe léptetését június 24-től augusztus 31-ig annak érdekében, hogy az aratást elvégezhessék Donyeck és Luhanszk - azaz a két, harcok sújtotta - kelet-ukrajnai megyében.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bodolay Géza: Rettenetes gyávaságnak tartottam volna, ha azt mondom, nem merem csinálni

Bodolay Géza: Rettenetes gyávaságnak tartottam volna, ha azt mondom, nem merem csinálni

Tom Szaky: "Ha leég a házad, tényleg elkezdesz azon gondolkozni, mi okozhatta"

Tom Szaky: "Ha leég a házad, tényleg elkezdesz azon gondolkozni, mi okozhatta"

Kormányszóvivő: Maradnak az eddigi intézkedések, december 10-ig dönthetnek, mi lesz karácsonykor

Kormányszóvivő: Maradnak az eddigi intézkedések, december 10-ig dönthetnek, mi lesz karácsonykor